Vidžeti su u iOS-u prisutni već godinama, ali ne i na početnom ekranu, kao što je to slučaj s Androidom. Uskoro ćete, međutim, imati tu fleksibilnost.

 

Neslužbeno cure informacije da nadolazeći iOS 14 na iPhone napokon donosi ono što korisnici Androida uživaju od starta. Izgleda da će sa dolaskom iOS 14 doći i vidžeti na početni ekran iPhone-a i iPad-a.

Apple bi svoj novi iOS 14 trebalo da predstavi u drugom dijelu ove godine, ali oni koju su ga se dočepali već istražuju po njemu i izvlače novine.

Kao dio tekućeg niza propuštanja koda, 9to5Mac je, kako izvještava, otkrio da Apple razvija ‘pravi’ sistem vidžeta za iOS 14.

Kodna oznaka „Avocado“ je  karakteristika koja će vam omogućiti da vidžete postavite na početni ekran bilo gdje, kao da su ikone aplikacija. Iz 9to5Mac upozoravaju da postoji šansa da Apple umanji karakteristiku (recimo, zbog vremena razvoja).

Apple je vidžete oprezno uveo u Centar za obavještenja i stranicu Početnog ekrana.

Vijest može da podrži i nedavna objava korisnika twittera Dongle koji nagovještava novi pristup pozadini u iOS-u 14. Navodno procurile su postavke početnog ekrana koje uključuju kategoriju „izgled početnog ekrana“. Omogućile bi se dinamične pozadine koje mogu biti zamagljene, tamne ili jednobojne na zahtjev korisnika. Teoretski bi to moglo da pomogne da se vidžeti ističu na početnom ekranu.

Otkriveno je takođe i da Apple priprema nove kolekcije i novi sistem postavljanja wallpapera (pozadina). iOS 14 otkriva tri nove kolekcije pozadinskih slika “Flowers”, “Classic Stripes” i “Earth & Moon”.

Ne bismo trebali da računamo na apsolutnu fleksibilnost kao na Androidu, gdje imate prilagodljive vidžete i mogućnost postavljanja prečica aplikacija gotovo bilo gdje na početnom ekranu.

Ukoliko ovaj novi pristup vidžeta stigne sa iOS 14, bilo bi to udvaranje korisnicima koji smatraju da je iOS-ov interfejs za početni ekran godinama uglavnom nepromijenjen.

(IT mixer)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.