Google Search automatski će označiti i zamutiti eksplicitne fotografije za sve i biće zadata postavka za korisnike širom svijeta

 

Google ovog mjeseca zvanično objavio svoju novu opciju SafeSearch za sve korisnike, funkciju koja može da filtrira eksplicitne fotografije (uključujući krv i nasilje ili eksplicitni sadržaj za odrasle) koje se pojavljuju u rezultatima pretraživanja.

Funkcija je započela kao opcija roditeljskog nadzora osmišljena da zaštiti korisnike koji se nadgledaju pod porodičnim nalozima od nenamjernog susreta sa eksplicitnim slikama u Google Search. Google je 2021. godine proširio svoje funkcije roditeljskog nadzora na Family Linku (Googleov centar za porodičnu bezbjednost) kako bi automatski uključio bezbjedno pretraživanje za korisnike mlađe od 18 godina.

Ova postavka je filtrirala svaki eksplicitni sadržaj koji se pojavljuje u rezultatima pretraživanja i pojačala dodatne napore da se iskustvo djece na mreži učini bezbjednijim. U februarskom ažuriranju, Google je najavio buduću opciju zamućivanja koja će se primjenjivati ​​na sva pretraživanja, čak i ako postavke SafeSearch nisu primijenjene na nalog.

Iz kompanije kažu da žele poboljšati „kontrolu dijeljenja ličnih podataka, privatnost i bezbjednost tokom pretraživanja interneta“. Pored toga su najavljena i ažuriranja za “results about you”, što znači da će korisnici lakše moći da traže uklanjanje ličnih informacija, ali i eksplicitnih fotografija iz rezultata pretraživanja.

Uz novu funkciju SafeSearch, Google takođe olakšava pristup roditeljskom nadzoru. Korisnici mogu da upišu bilo koju relevantnu frazu za pretraživanje — kao što je „google roditeljski nadzor“ ili „google porodična veza“ – i pojaviće se okvir s informacijama o tome kako da se pristupi kontrolama i upravlja njima.

Oni koji bi da zadrže potencijalno neprijatne rezultate mogu da promijene podešavanja za SafeSearch, a ako kliknu na “SafeSearch” u gornjem desnom uglu ekrana (pojavljuje se kad se pretražuje neki pojam) i izaberu opciju „Off“ .

(IT mixer)