Google funkcija provjere gramatike je dostupna samo na engleskom jeziku

 

Nova funkcija provjere gramatike u Google Search-u će korisnicima dati mogućnost da se gramatika njihovih rečenica i riječi provjeri bez potrebe za trećom stranom.

Prema navodima Google-a, njen program za provjeru gramatike će vidjeti „da li je fraza ili rečenica napisana na gramatički ispravan način ili kako da je ispravi, ako nije“.

U Google pretrazi provjera gramatike ranije nije bila opcija, ističe Techlusive. Ali nije bilo značajne potražnje za tim, jer postoje stotine programa za provjeru gramatike dostupnih na mreži. Osim toga, Google-ovi proizvodi, kao što su Docs i Gmail, proveravaju gramatiku teksta koji ste unijeli na praznu stranicu ili novi email, respektivno.

 

Kolika je tačnost provjera gramatike?

 

Google je naveo da funkcija provjere gramatike radi samo na engleskom jeziku. Da bi koristili ovu funkciju, korisnici samo moraju da unesu rečenicu ili frazu u pretragu zajedno sa “grammar check”, “check grammar” ili “grammar checker”. Pritiskom na enter će Google tražiti da provjeri gramatiku vaših rečenica, pasusa ili samo nekoliko riječi.

Ako nema problema, zelena kvačica će biti prikazana u odeljku „Grammar Check“ ili na kartici koja prikazuje prvi rezultat. Ako nije, Google će izmijeniti rečenicu i istaći promjene. Pravopisne greške će takođe biti ispravljene pomoću ovog alata. Takođe, dugme „Copy“ će postati vidljivo kada korisnici pređu iznad ispravljene verzije.

Tehnološka kompanija je upozorila da provjere gramatike „možda neće biti 100 posto tačne, posebno sa djelimičnim rečenicama“. Dakle, ako mislite da Google-ova nova alatka nije uradila sjajan posao, možete dati „povratne informacije“ ako otkriju problem.

Google je takođe rekao da provjera gramatike neće biti obavljena ako „sadržaj krši opšte smjernice Google pretrage ili ove smjernice za funkcije pretrage“. Ovo obuhvata unose koji su opasni, medicinske prirode ili sadrže „vulgaran jezik“.

Stranica za podršku za ovu funkciju prvi put je objavljena krajem prošlog mjeseca. Početkom ovog mjeseca, Google je najavio četiri nove funkcije za lakše pretraživanje i preuzimanje kako bi pomogao korisnicima da zadrže kontrolu nad svojim ličnim podacima, privatnošću i bezbjednošću na mreži. To uključuje funkciju koja upozorava korisnike kada se njihovi privatni kontakt podaci pojave na mreži. Takođe, eksplicitne slike — kao što je sadržaj za odrasle ili eksplicitno nasilan sadržaj biće podrazumijevano zamućene kada se pojave u rezultatima pretrage.

(IT mixer)