Poslednji dio Netflix dokumentarne serije „Unknown”, punog naziva „Unknown: Killer Robots”, gledaoci smatraju jezivim

 

Uznemirujući i zastrašujući, dokumentarac „Unknown: Killer Robots“ reditelja Džesi Svita istražuje ulogu vještačke inteligencije u vojnim primjenama. Uz intervjue vojnog osoblja, kao i stručnjaka za filozofiju i etiku, ovaj dokumentarac istražuje potencijalnu propast ljudskog postojanja nakon što AI tehnologija postane vojna norma.

Duboko u srcu vojno-industrijskog kompleksa razvija se nova vrsta vojnika. Roboti sa vještačkom inteligencijom mijenjaju lice ratovanja i sve više donose vlastite odluke na bojnom polju

Autonomni roboti imaju vještačku inteligenciju neophodnu za borbu protiv neprijatelja. Može li odluka o njihovom naoružanju biti predaleka?

Bivši zamjenik američkog državnog sekretara rekao je da trenutno „mašina može da ubije, ali samo po nalogu ljudskog operatera. I ne vidim da se to mijenja.”

To je sve u redu, ali šta se dešava ako neprijatelj odluči da uradi stvari drugačije? Države koje izaberu da idu ovim putem imaće toliku prednost u ratovanju da će, kako je to rekao zagovornik tehnologije, „to će biti ekvivalent konjima koji se bore protiv tenkova, ljudi s mačevima protiv mitraljeza. Neće biti ni blizu.”

Ali, šta se dešava kada roboti i AI donose odluke o životu ili smrti? Netflix-ov dokumentarac upravo prati zastrašujuće događaje iza kulisa nauke koju finansira vojska i trku u izgradnji nove tehnologije uz pomoć vještačke inteligencije koja se infiltrira na sve nivoe oružanih snaga.

Obožavaoci popularnog Netflix-ovog dokumentarca „Unknown” zgroženi su, kako kažu, alarmantnim otkrićima koje donosi najnoviji dio.

Gledaoci su šokirani onim što su vidjeli. „Šta smo uradili?“, pitaju se fanovi serije na društvenim mrežama.

„Mogu samo da zaključim da smo stvorili psihopatskog poluboga i pustili ga u svijet“, napisao je jedan gledalac na Twitter-u.

Dokumentarac govori i o naučnicima koji su takođe zabrinuti zbog onoga što se može vidjeti u dokumentarcu. Neki od obožavalaca serije kažu da posle nove epizode ​​nisu mogli da spavaju jer je „ono što je prikazano prava noćna mora“. Prema jednom od njih, Netflix-ova prezentacija je „fascinantna, izaziva razmišljanje i košmarna“.

Unknown je inače dokumentarna serija iz četiri dijela koji priča zadivljujuće priče o avanturama i istraživanju neistraženih teritorija koje izazivaju strahopoštovanje.

(IT mixer)