Austrijanci pokušavaju da uspostave regulatorni okvir i donošenja konvencije s kojom bi se zabranilo da roboti ubice na ratištima, odnosno vještačka inteligencija (AI) sami odlučuju o životu i smrti

 

Roboti i AI već godinama ljudima uzimaju poslove, ali mnogi su u strahu da će uskoro početi da odlučuju i o ljudskom životu. Mnoge armije već koriste različite oblike robota i vještače inteligencije u ratovima i te su se tehnologije pokazale vrlo uspješno i ubistveno na bojnim poljima.

Za sada, koliko je poznato, iza sveg tog naoružanja ipak su stajali ljudi koji su odlučivali o metama napada i davali instrukcije dronovima i drugim oblicima pametnog naoružanja.

Međutim, niko ne zna šta nosi budućnost i u kom će se pravcu vještačka inteligencija razvijati. Iza zatvorenih vrata vojnih objekata u SAD-u, Rusiji i Izraelu, upozoravaju stručnjaci, već se godinama razvijaju autonomni oružani sistemi.

Na njihovu opasnost upozoravaju brojni naučnici koji su čak i pokrenuli potpisivanje peticije s ciljem zabrane robota ubica. Prošle sedmice je na isti problem upozorio austrijski šef diplomatije Alexander Schallenberg.

On je naglasio važnost postavljanja etičkih okvira oko upotreba moderne tehnologije, odnosno načina na koji bi se roboti i vještačka inteligencija trebali da koriste na ratištima u budućnosti.

„Ne smije se dopustiti da Roboti i AI odlučuje koga će napasti, tj. koga će ubiti, i da bi odluku o životu ili smrti trebala da donese osoba s potpunim moralno-etičkim razumijevanjem. Ne želimo da algoritam s jedinicama i nulama presuđuje“, smatra Schallanberg.

Ono što je veoma važno jeste da se ta pravila što prije donesu dok ne bude prekasno.

Moramo postaviti pravila prije nego roboti ubice stignu na ratišta naše planete, komentarisao je za njemačke medije Schallanberg.

Da bi ohrabrili međunarodnu zajednicu na ozbiljnije pristupanje toj temi, sljedeće godine organizovaće konferenciju u Beču s ciljem pokretanja procesa. Rezultat konferencije bii trebalo da bude donošenje međunarodne konvencije o upotrebi vještačke inteligencije na ratištima. U tome bi trebali da odlučuju predstavnici država, naučnici, ali i civilne organizacije.

(DW)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.