Nova aplikacija Photoshop za desktop računare je trenutno u beta fazi, ali Adobe je rekao da će biti lansiran za sve korisnike kasnije ove godine

 

Objavljujući putem objave u svojoj redakciji, Adobe je predstavio novu aplikaciju Photoshop za desktop računare. Aplikacija je zvanično predstavljena na konferenciji Creativity Conference.

Nova beta aplikacija dolazi s više novih AI funkcija kao što su: Reference Image, Generate Image, Generate Similar, Generate Background i Enhance Detail. Postojeće karakteristike kao što su Generative Fill i Generative Expand su takođe poboljšane.

Kompanija je takođe objavila kratak video koji prikazuje mogućnosti novog softvera za uređivanje fotografija. Najveći dodatak novom Firefly Image 3 modelu je Reference Image. Ova funkcija omogućava korisnicima da učitaju sliku kao referencu za generisanje slika. Korisnici takođe mogu koristiti Reference Image na vrhu generisane slike kako bi je dodatno poboljšali.

Sljedeći veliki dodatak je debi mogućnosti pretvaranja teksta u sliku unutar aplikacije Photoshop. Ranije su korisnici mogli koristiti samo Generative Fill i Generative Expand unutar aplikacije.

Funkcija Generate Background zamjenjuje i kreira pozadinu, dok Generate Similar generiše različite varijacije već generisane slike za detaljnu kontrolu nad ishodom.

Osim AI funkcija, Adobe je dodao i druge alate kao što je četkica za podešavanje za nedestruktivna prilagođavanja određenih dijelova slika, poboljšano iskustvo pretraživanja fontova i unaprijed postavljena podešavanja.

Kompanija tvrdi da je osnovni model Firefly Image 3 obučen samo za licencirani sadržaj kao što je Adobe Stock. Kako bi osigurao da se slike generisane vještačkom inteligencijom mogu identifikovati iz stvarnih slika, Adobe slijedi otvoreni standard Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA) koji zahtijeva od proizvođača alata za vještačku inteligenciju da dodaju oznaku AI kao i da uključe detalje o procesu stvaranja unutar metapodataka. Osim toga, takođe slijedi standard inicijative za autentičnost sadržaja (CAI) koji vodi Adobe.