Adobe u najnovijoj beta verziji Photoshop-a uveo generativni AI alat, koji će da aktivira vaše kreativne supermoći

 

Generative Fill i jedna je od prvih Creative Cloud aplikacija koja koristi Adobeov AI generator slika Firefly, koji je objavljen kao beta verzija samo za Photoshop za web, koji bi uskoro mogao da bude besplatan za sve.

Generative Fill se danas pokreće u beta verziji, ali Adobe kaže da će potpuno izdati u Photoshop-u kasnije ove godine.

Pomoću Generative Fill AI alata možete dodati, proširiti i ukloniti sadržaj sa svojih slika jednostavnim tekstualnim upitima, a zatim da učinite da sve u piksel izgleda savršeno.

Integracijom Firefly-a direktno u radne tokove kao kreativnog kopilota, Adobe ubrzava ideje, istraživanje i proizvodnju za sve njihove klijente.

 

 

Šta je Photoshop-ov Generative Fill AI?

 

Generative Fill omogućava korisnicima da izvrše velike izmjene na slikama koristeći tekstualne upite. U osnovi, možete reći Photoshop-u šta želite, uzimajući stavke sa slike i postavljajući ih u okruženja stvorena vještačkom inteligencijom kao što su oblaci, automobili ili stijene.

Generative Fill (generativno popunjavanje) može da doda, proširi ili ukloni sadržaj sa slika nedestruktivno u nekoliko sekundi. Dovoljno je pametan da automatski uskladi perspektivu, osvjetljenje i stil slika i tako pruži dobre rezultate.

Mehanizam za pretvaranje teksta u sliku radi slično kao OpenAI-jev DALL-E ili Stability AI-based Midjourney.

Ovaj Ai alat radi unutar pojedinačnih slojeva u Photoshop datoteci slike. Ako ga koristite za proširenje granica slike (poznato i kao preslikavanje) ili generisanje novih objekata, pružiće vam tri opcije za izbor.

Kada se koristi za preslikavanje, korisnici mogu ostaviti prazno i sistem će pokušati da proširi sliku sam, ali radi bolje ako mu date neki smjer. Zamislite da je to slično Photoshop-ovoj postojećoj funkciji Content-Aware Fill, ali nudi više kontrole korisniku.

„Generative Fill kombinuje brzinu i lakoću generativne vještačke inteligencije sa snagom i preciznošću Photoshop-a, osnažujući kupce da ožive svoje vizije brzinom svoje mašte”, rekli su iz kompanije.

 

Autorski izazov

 

U određenom smislu, uvođenje je bilo neizbježno. Adobe već neko vrijeme radi na Firefly-u i uveo je svoje početne implementacije u svoje proizvode ranije ove godine. Kompanija kaže da su se ove beta verzije kreativnih aplikacija proširene vještačkom inteligencijom pokazale kao neke od najuspješnijih beta lansiranja u istoriji kompanije.

Osim funkcionalnosti, još jedan važan element Firefly-a su njegovi podaci o obuci. Adobe tvrdi da je model obučen samo za sadržaj koji kompanija ima pravo da koristi — kao što su Adobe Stock slike, otvoreno licencirani sadržaj i sadržaj bez ikakvih ograničenja autorskih prava.

U teoriji, to znači da bi sve stvoreno pomoću funkcije Generative Fill trebalo biti bezbjedno za komercijalnu upotrebu u poređenju sa AI modelima koji su manje transparentni u vezi sa svojim podacima o obuci. Ovo će vjerovatno biti utjeha kreativcima i agencijama koji su oprezni u korišćenju AI alata iz straha od mogućih pravnih posljedica.

Čini se da je Adobe pokušao da bude ispred nekih od pritužbi protiv drugih generativnih AI modela tako što je osigurao da sredstva koja se koriste za obuku FireFly-a budu pod vlastitom kontrolom autorskih prava.

U isto vrijeme, kreativci će se vrlo vjerovatno osjećati ugroženo ovim alatima, čiju snagu i učinak moraju vidjeti na djelu da bi im se vjerovalo. Zbog toga je vjerovatno da će, iako je Adobe radio na obezbjeđenju da kreirani sadržaj ne krši autorska prava, postojati izazov i pravna neizvjesnost.

Kompanija pokušava da spriječi takve pritužbe. Generative Fill podržava Content Credentials, koji kompanija naziva „oznakama ishrane“ za digitalni sadržaj. Oni ostaju povezani sa sadržajem i daju ljudima do znanja porijeklo (AI, ljudska, inače) tih medija. Ideja je da sistem treba da pomogne kreativcima da imaju potpunu kontrolu.

 

Adobeovi proizvodi dobijaju sve više AI alata

 

Adobe već neko vrijeme u svoje proizvode ubacuje alate s AI-om. Na Adobe Max-u prošle godine kompanija je predstavila neke nove funkcije Photoshop-a poput odabira objekata višeg kvaliteta koje pokreće Sensei, još jedan od Adobe-ovih AI modela.

Firefly se već koristi u Adobe Illustrator-u za ponovno bojenje vektorskih slika, a Adobe je takođe rekao da planira integrisati Firefly sa Adobe Express-om, platformom za dizajn zasnovanom na cloud-u koja je konkurentna uslugama poput Canve, iako još uvijek nema potvrde kada će to biti pušten.

Adobe planira i da unese elemente generativne vještačke inteligencije u  svoj novi softver za editovanje video-snimaka. „Adobe“ takođe planira da koristi Firefly za čitanje skripti i automatsko generisanje storyboard-a i pre-vizualizacije. To bi moglo biti velika ušteda vremena — i ne bih se iznenadio da vidite da se ti video snimci pojavljuju na TikToku.

Generative Fill u Photoshop (beta) desktop aplikaciji možete isprobati putem ovog linka.

(IT mixer)