„Adobe“ planira da unese elemente generativne vještačke inteligencije u Firefly, svoj novi softver za editovanje video-snimaka

 

Prije mjesec dana „Adobe“ je najavio Firefly, a sa njim i ulazak u generativnu AI igru. U početku, Firefly se fokusirao na generisanje komercijalno bezbjednih slika, ali kompanija sada svoju tehnologiju gura dalje od fotografija.

Kako je „Adobe“ ovih dana objavio, uskoro će da donese Firefly u svoje Creative Cloud video i audio aplikacije. Nećete moći još da koristite Firefly za kreiranje prilagođenih video zapisa.

Umjesto toga, ovdje je naglasak na tome da bilo ko može da uređuje video zapise, nijansira boje koristeći samo nekoliko riječi, dodaje muziku i zvučne efekte i kreira naslovne kartice sa animiranim fontovima, grafikama i logotipima. Međutim, Firefly obećava i da će automatski da pretvori skripte u scenarije i pre-vizualizacije — i preporučiće b-roll za oživljavanje videa.

Nije tajna da je nijansiranje boja umjetnost jer kod većine ljudi ona ne dolazi lako. Sada će svako moći da opiše željeno raspoloženje i ton scene, a Adobe-ovi video alati će slijediti njihov primjer.

Korisnici će moći da, između ostalog, promijene osvjetljenje videa, sa podnevnog na sumrak ili da generišu muziku u pozadini uz samo nekoliko riječi, ukucanih ili izgovorenih.

„Jednim dugmetom možemo da generišemo hiljade verzija istog videa“, rekao je potpredsjednik kompanije „Adobe“ za digitalne, video i audio produkte Ivo Manolov.

Ostale nove karakteristike zasnovane na veštačkoj inteligenciji uključuju mogućnost generisanja prilagođenih zvukova i muzike.

Produkt će biti zanimljiv i za reklamnu industriju zato što može da generiše različite pejzaže i muziku u pozadini, a to omogućava da se reklama na različite načine prikazuje u raznim zemljama sveta.

Adobe Firefly će takođe pomoći urednicima da kreiraju titlove, logotipe i naslovne kartice tako što će ih opisati kako žele da izgledaju. To su, donekle, specijalizovane vještine koje zahtijevaju poznavanje softvera kao što su After Effects i Premiere.

 

Firefly za čitanje skripti

 

„Adobe“ takođe planira da koristi Firefly za čitanje skripti i automatsko generisanje storyboard-a i pre-vizualizacije. To bi moglo biti velika ušteda vremena — i ne bih se iznenadio da vidite da se ti video snimci pojavljuju na TikToku.

Vrijedi napomenuti da su za sada viđene samo Adobe-ove vlastite demonstracije ovih funkcija. Ostaje da se vidi koliko će to dobro da funkcioniše u praksi.

Cilj kompanije je da obezbijedi da su svi njeni generativni AI alati sigurni za korišćenje u komercijalnom okruženju. Sa svojim generativnim kreatorom slika, to bi značilo da ga „Adobe“ može trenirati samo na ograničenom broju slika koje su bile ili su u javnom vlasništvu ili su dio njegove usluge Adobe Stock. Međutim, to znači da je prilično ograničeniji u poređenju sa Midjourney ili Stable Diffusion.

„Adobe“ sada testira sistem i planira da izbaci na tržište ove video-alatke kasnije tokom godine. Softveri „Adobe“ se često koriste u televizijskoj i filmskoj industriji.

(IT mixer)