Kineski tehnološki gigant Alibaba je najavio svoj veliki jezički model (LLM), Tongyi Qianwen, koji će biti integrisan u Alibabine poslovne funkcije

 

Kompanija Alibaba Group je najavila da priprema uvođenje vlastitog proizvoda sa vještačkom inteligencijom (AI) pod nazivom Tongyi Qianwen.

Njegova jedinica za računarstvo u oblaku kaže da će integrisati chatbot u Alibaba poslovanja u „skoroj budućnosti“, ali nisu dali detalje o njegovoj dostupnosti. Alibaba je početkom godine objavio da radi na konkurentu ChatGPT-u.

Tongyi Qianwen u prevodu bi trebalo da znači kao „traženje odgovora postavljanjem hiljadu pitanja“. Kompanija za sada nije dala drugu verziju imena.

„Nalazimo se u tehnološkom prekretnici vođenom generativnom vještačkom inteligencijom i računarstvom u oblaku“, rekao je predsjednik Alibabe i izvršni direktor Daniel Zhang kada je Tongyi Qianwen lansiran.

Tongyi Qianwen, koji će biti lansiran na platformi za komunikaciju i saradnju u preduzećima DingTalk, uključuje funkcije kao što su automatsko pisanje e-pošte i sažimanje bilješki sa sastanka. Korisnici takođe mogu da kreiraju planove promotivnih kampanja i nacrte poslovnih prijedloga kroz jednostavne upite.

 

Tongyi Qianwen u pametnom zvučniku

 

Model će takođe da omogući Alibabinom pametnom zvučniku Tmall Genie da se „uključuje u dinamičnije i živopisnije razgovore sa korisnicima u Kini,” na primjer, nudeći im planove zdrave ishrane, liste pjesama za vježbanje i savjete za putovanja.

Alibaba Cloud je takođe dao svojim opštim poslovnim korisnicima u Kini beta pristup LLM-u za potrebe prilagođavanja. Kompanija će u budućnosti proširiti pristup drugim klijentima.

Alibaba želi da opremi model sa dodatnim mogućnostima i karakteristikama kao što su razumijevanje teksta u sliku i slike.

Alibaba nije jedini kineski tehnološki gigant koji je u posljednje vrijeme razvio generativni AI model. Ernie iz Baidu-a i Xiaoice iz Microsofta iz Kine su među onima koji su predstavljeni, dok ByteDance, Tencent i NetEase navodno stvaraju vlastiti LLM.

Trebalo bi da se pomene da je kineski regulator sajber prostora predstavio nacrt mjera za upravljanje generativnom vještačkom inteligencijom.

Prema predloženim pravilima, kompanije bi bile odgovorne za legitimnost podataka koji se koriste za obuku tehnologije, saopštila je Kineska administracija za sajber prostor. Javnost ima rok do 10. maja da dâ povratne informacije o prijedlozima.

(IT mixer)