Za liječenje pacijenata koji pate od depresije i anksioznosti kompanija BrainsWay razvila je tretman duboke transkranijalne magnetne stimulacije (Deep TMS)

 

Izraelska kompanija BrainsWay razvila je tretman duboke transkranijalne magnetne stimulacije (Deep TMS), koji je testiran na 1.753 pacijenta koji pate od depresije i anksioznosti. Oni su osmislili kacigu koja šalje magnetske impulse u mozak ublažavajući simptome pacijenata.

Studija je pokazala da je 82 posto pacijenata koji su primili 30 ili više 20-minutnih tretmana doživjelo poboljšanje simptoma, prenosi Nocamels.

Ishodi su mjereni kliničn seim skalama i/ili upitnicima za pacijente i pokazali su da je prosječan pacijent odgovorio na tretman nakon 16 sesija ili 21 dan nakon početka liječenja.

 

Stimulisanje ćelija u mozgu

 

Neinvazivna procedura koristi magnetna polja za stimulaciju ćelija u predjelu mozga koji su uključeni u kontrolu raspoloženja i depresiju. Obično se koristi kada drugi tretmani nisu bili efikasni. Elektromagnetna zavojnica se obično postavlja uz vlasište i blizu čela.

BrainsWay kaže da njegov patentirani dizajn omogućava dublju i širu stimulaciju od tradicionalnih TMS spirala i da je usmjeren na pacijente s depresijom, opsesivno-kompulzivnim poremećajem i zavisnošću o pušenju.

“BrainsWay sa zadovoljstvom dijeli ove dokaze iz stvarnog svijeta o Deep TMS-u, jer dodatno potvrđuje ogroman potencijal ovog tretmana u rješavanju globalne krize mentalnog zdravlja,” rekao je Hadar Levy, izvršni direktor.

“Prosječan pacijent u ovoj analizi podataka već je pao na više od sedam ispitivanja lijekova u svom životu, i uzbudljivo je vidjeti da su pacijenti koji su bili podvrgnuti kompletnom liječenju postigli tako značajne rezultate. Ovi rezultati nas ohrabruju u našoj misiji poboljšanja zdravlja i transformacije života”, istakao je Levy.

Aron Tendler, glavni medicinski službenik, rekao je: „Ovi nalazi su zaista značajni. Imajući na umu da se radi o pacijentima koji nisu imali uspjeha sa drugim modalitetima liječenja, uvjerljivo je vidjeti da je četiri od pet pacijenata u stvarnom svijetu postiglo barem 50 posto smanjenje simptoma depresije.

„Utvrđeno je da su skoro tri od četiri postigla remisiju na osnovu Hamiltonove skale za procjenu depresije, zlatnog standarda koji je mjerni alat koji je administrirao kliničar”, dodao je Tendler.

BrainsWay je osnovan 2003. godine i ima urede u Jerusalemu, te u Burlingtonu, Massachusetts, SAD.