Mask pokreće ‘TruthGPT’ ili vještačku inteligenciju koja traži istinu i koja pokušava da razume prirodu univerzuma

 

Ilon Mask je najavio da pokreće vještačku inteligenciju pod nazivom „TruthGPT“ kako bi se takmičio sa Majkrosoftom i Guglom na tom polju.

Mask i kritikovao svoju bivšu kompaniju OpenAI koja je sada u partnerstvu sa Majkrosoftom i stoji iza ChatGPT-a da „trenira AI da laže“ i da je OpenAI sada postao „zatvoreni izvor i profitna organizacija“, blisko povezan sa Majrosoftom.

Ali nije se tu zaustavio. Takođe je ciljao na Larija Pejdža, suosnivača Gugla, koga je optužio da ne shvata ozbiljno bezbjednosna pitanja vještačke inteligencije.

„Pokrenuću nešto što ću nazvati ‘TruthGPT’, odnosno vještačku inteligenciju koja pokušava što više da traga za istinom i razume prirodu univerzuma,“ rekao je Mask u intervjuu reporteru Foks njuza Takeru Karlsonu.

„Mislim da bi to mogao da bude najbolji put ka bezbjednosti – u smislu da vještačka inteligencija kojoj je stalo do razumijevanja univerzuma vjerovatno neće uništiti ljude jer smo mi zanimljiv dio univerzuma,“ dodao je Mask.

 

Regrutovanje istraživača vještačke inteligencije

 

Iako je i sam priznao da je prekasno krenuo u razvoj, vjeruje da će uspjeti da napravi „treću opciju” koja će konkurisati Guglu i Majkrosoftu. A da je ozbiljan, pokazao je regrutovanjem istraživača vještačke inteligencije iz Gugla i drugih AI kompanija i startapa da mu se pridruže u rušenju divova Majkrosofta i Gugla.

Takođe, prošlog meseca, Musk je registrovao kompaniju pod nazivom X.AI Corp, registrovanu u Nevadi. Kompanija je navela Maska kao svog jedinog direktora, a Džereda Birčala, generalnog direktora Maskove porodične kancelarije, kao svog sekretara.

Ovaj novi potez Maska uslijedio je nakon što su on i grupa stručnjaka za vještačku inteligenciju potpisali pismo namjera u kojem su pozvali na šestomjesečnu pauzu u razvoju moćnijeg OpenAI-jevog GPT-4 sistema, tvrdeći da oni potencijalno predstavljaju veliki bezbednosni rizik. Mask je ponovio svoja upozorenja o vještačkoj inteligenciji tokom intervjua sa Karlsonom, rekavši da je „AI opasnija od, recimo, pogrešnog dizajna aviona ili održavanja proizvodnje ili loše proizvodnje automobila“ i da ima potencijal da „uništi civilizaciju“.