OpenAI je ažurirao svoj viralni ChatGPT novom verzijom, koja je nadogradnja GPT-3, pod nazivom GPT-4, međutim mnoge zanima kada će biti dostupan ovaj AI model za obradu jezika, kako funkcioniše i možete li ga koristiti?

 

Prije negoli se osvrnemo na ChatGPT, GPT-3 i GPT-4 AI alate za obradu jezika dobro bi bilo da objasnimo šta je GPT. OpenAI je 2018. godine objavio izvještaj kako bi svijetu objasnio šta je Generative Pretrained Transformer (GPT). GPT je neuronska mreža, ili model mašinskog učenja, kreiran da funkcioniše kao ljudski mozak, i obučen je na ulazu (veliki skupovi podataka) da proizvodi izlaze (tj. odgovore na pitanja korisnika).

Najpoznatiji proizvod kompanije je ChatGPT, objavljen u novembru 2022. godine i najavljen kao najnapredniji chatbot na svijetu zbog svoje sposobnosti da korisnicima pruži odgovore na naizgled neograničen raspon tema. O njegovim prednostima i nedostacima, kao i o njegovoj upotrebi u raznim industrijama, još se raspravlja.

 

Projekti i proizvodi kopanije OpenAI

 

OpenAI se smatra revolucionarnim zbog svoje značajne ponude proizvoda, koja uključuje sljedeće:

  • GPT-3. Ovaj moćni jezički model služi kao osnova za druge OpenAI proizvode. Analizira tekst koji je stvorio čovjek kako bi naučio da sam generiše sličan tekst.
  • DALL-E i DALL-E 2. Ove generativne AI platforme mogu analizirati tekstualne opise slika koje korisnici žele da proizvedu, a zatim generišu te slike tačno kako je opisano.
  • CLIP. CLIP je neuronska mreža koja sintetizuje vizuelne elemente i tekst koji se na njih odnosi kako bi predvidio najbolje moguće natpise koji najtačnije opisuju te vizuale. Zbog svoje sposobnosti da uči iz više od jedne vrste podataka (i slika i teksta), može da se kategorizuje kao multimodalni AI.
  • ChatGPT. ChatGPT je trenutno najnapredniji AI chatbot dizajniran za generisanje ljudskog teksta i stvaranje odgovora na pitanja korisnika. Pošto je obučen na velikim skupovima podataka, može da generiše odgovore na način na koji bi to činio čovjek.
  • Codex. Codex je bio obučen za milijarde linija koda na različitim programskim jezicima kako bi pomogao programerima softvera da pojednostave procese kodiranja. Zasnovan je na GPT-3 tehnologiji, ali umjesto generisanja teksta, generiše kod.
  • Whisper. Whisper je označen kao alat za automatsko prepoznavanje govora (ASR). Obučen je na mnoštvu audio podataka kako bi prepoznao, transkribovao i preveo govor na oko 100 različitih jezika, uključujući tehnički jezik i različite akcente.

 

Šta je GPT-3, GPT-4 i ChatGPT?

 

GPT-3 (Generative Pretrained Transformer 3) i GPT-4 su najsavremeniji modeli AI za obradu jezika koje je razvio OpenAI. Oni su u stanju da generišu tekst sličan čovjeku i imaju širok spektar aplikacija, uključujući prevođenje jezika, modeliranje jezika i generisanje teksta za aplikacije kao što su chatbot-ovi.

GPT-3 je jedan od najvećih i najmoćnijih AI modela za obradu jezika do danas, sa 175 milijardi parametara. GPT-3 daje korisniku mogućnost da obučenoj vještačkoj inteligenciji da širok spektar formulisanih uputstava. To mogu biti pitanja, zahtjevi za pisanje na temu po vašem izboru ili veliki broj drugih sročenih zahtjeva. To je program koji može da razumije ljudski jezik – kako se govori i piše, omogućavajući razumijevanje sročenih informacija kojima se šalje i šta treba kaže (napiše).

Njegova najčešća upotreba do sada je stvaranje ChatGPT-a – vrlo sposobnog chat bota. Objavljen je u novembru 2022. godine i najavljen kao najnapredniji chatbot na svijetu zbog svoje sposobnosti da korisnicima pruži odgovore na naizgled neograničen raspon tema. O njegovim prednostima i nedostacima, kao i o njegovoj upotrebi u raznim industrijama, još se raspravlja.

 

Kako da koristite ChatGPT?

 

Za ChatGPT je vrlo lako da se prijavite i da ga jednostavno koristite:

  • Idite na web stranicu ChatGPT i kreirajte profil.
  • Moraćete da pričekate dok vaš profil ne bude prihvaćen (možete preskočiti ovaj korak ako imate račun od Dall-E 2).
  • Prijava će vam predstaviti vrlo jednostavnu stranicu. Ponuđeni su vam neki primjeri čestih pitanja i neke informacije o tome kako ChatGPT funkcioniše.
  • Na dnu stranice nalazi se okvir za tekst. Ovo je mjesto gdje možete postaviti ChatGPT bilo koje od vaših pitanja.

Trenutno, ChatGPT ostaje besplatan softver za korišćenje. Međutim, OpenAI je sada najavio ChatGPT Pro – verziju koja se plaća za korišćenje s dodatnim pogodnostima.

Ova verzija softvera koštaće 20 dolara mjesečno, nudeći korisnicima prioritetni pristup, kraće vrijeme učitavanja i pristup ažuriranjima i novim funkcijama prije bilo koga drugog.

Za sada ChatGPT ostaje besplatna verzija, ali nije jasno hoće li doći do promijena u budućnosti.

 

Kako rade ChatGPT i GPT-3?

 

GPT-3 model je, kao što već i sami shvatili, ograničen na jezik. Ne može da proizvede video, zvuk ili slike kao njegov brat Dall-E 2, ali umjesto toga ima dubinsko razumijevanje izgovorene i pisane riječi.

To mu daje prilično širok raspon sposobnosti, sve od pisanja pjesama do objašnjavanja kvantne mehanike jednostavnim riječima ili pisanja cjelovitih istraživačkih radova i članaka. Tamo gdje bismo mogli provesti sate istražujući, da pokušamo razumjeti i pisati članak, recimo o kvantnoj mehanici, ChatGPT može proizvesti dobro napisanu alternativu za nekoliko sekundi.

Ima svoja ograničenja i njegov softver se može lako zbuniti ako vaše pitanje počne da postaje previše komplikovano, ili čak i ako jednostavno krenete putem koji postaje malo previše široko.

Jednako tako, ne može se baviti konceptima koji su suviše noviji. Događaji u svijetu koji su se dogodili u protekloj godini susreću se s ograničenim znanjem i model može povremeno da proizvede lažne ili konfuzne informacije.

OpenAI je takođe vrlo svjestan širine interneta i da AI može da proizvede mračne, štetne ili pristrane sadržaje. Kao i njegov Dall-E generator slika ranije, ChatGPT će vas spriječiti da postavljate neprikladna pitanja ili  opasne zahtjeve.

Na prvi pogled, tehnologija GPT-3 je jednostavna. Uzima vaše zahtjeve, pitanja ili upite i brzo odgovara na njih. Kao što možete da zamislite, tehnologija za ovo je mnogo složenija nego što zvuči.

Model je obučen korišćenjem tekstualnih baza podataka sa interneta. Ovo je uključivalo ogromnih 570 GB podataka dobijenih iz knjiga, web-tekstova, Wikipedije, članaka i drugih tekstova na internetu. Da budemo još precizniji, 300 milijardi riječi je uneseno u sistem.

Kao jezički model, radi na vjerovatnoći, u stanju je da pogodi koja bi sljedeća riječ trebala biti u rečenici. Da bi došao do faze u kojoj je to mogao, model je prošao fazu testiranja pod nadzorom.

Ovdje su se unosili podaci, na primjer “Koje je boje kora drveta?”. Tim ima na umu ispravan rezultat, ali to ne znači da će biti tačan. Ako pogrešno shvati, tim unosi tačan odgovor nazad u sistem, podučavajući ga tačnim odgovorima i pomažući mu da izgradi svoje znanje.

Zatim prolazi kroz drugu sličnu fazu, nudeći višestruke odgovore s članom tima koji ih rangira od najboljeg do najgoreg, trenirajući model na poređenjima.

Ono što ovu tehnologiju izdvaja je to što nastavlja da uči dok nagađa koja bi sljedeća riječ trebala biti, neprestano poboljšavajući svoje razumijevanje napomena i pitanja kako bi postala ultimativni sveznalac.

Zamislite to kao vrlo poboljšanu, mnogo pametniju verziju softvera za automatsko dovršavanje koji često vidite u softveru za e-poštu ili pisanje. Počnete da kucate rečenicu i vaš sistem e-pošte vam nudi predlog šta ćete napisati.

 

Postoje li razlike između GPT-3 i GPT-4?

 

U suštini, GPT-4 je isti kao i njegov prethodnik GPT-3. Međutim, postoje neke nove funkcije koje povećavaju mogućnosti softvera.

Uglavnom, GPT-4 uključuje mogućnost drastičnog povećanja broja riječi koje se mogu koristiti u unosu… do 25.000, 8 puta više od originalnog ChatGPT modela.

Jednako tako, OpenAI je izjavio da najnovija verzija njihove tehnologije čini manje grešaka koje nazivaju „halucinacijama“. Ranije je ChatGPT mogao da se zbuni, nudeći besmislen odgovor na vaše pitanje, ili čak unoseći stereotipe ili lažne informacije.

Osim toga, GPT-4 je bolji u igri sa jezikom i izražavanju kreativnosti. U OpenAI-ovoj demonstraciji nove tehnologije, ChatGPT je zamoljen da sumira post na blogu samo koristeći riječi koje počinju slovom ‘g’. Takođe ima bolje razumijevanje kako da piše poeziju ili kreativno pisanje, ali još uvijek nije savršeno.

OpenAI je takođe pokazao potencijal korišćenja slika za inicijalizaciju upita. Na primjer, kompanijin tim je pokazao sliku frižidera punog sastojaka uz pitanje „šta mogu da napravim od ovih proizvoda?“. ChatGPT je zatim napisao korak po korak.

Iako nije demonstrirano, OpenAI takođe predlaže korišćenje videa za upite. Ovo bi, u teoriji, omogućilo korisnicima da unose video zapise sa formulisanim pitanjem kako bi probali jezički model.

Kompanija je takođe demonstrirala sposobnost kreiranja čitave web stranice koja je uspješno pokretala JavaScript sa samo rukom pisanom skicom web stranice.

Kao sredstvo za obavljanje poslova koje obično obavljaju ljudi, GPT-3 se uglavnom takmičio sa piscima i novinarima. Međutim, pokazalo se da GPT-4 ima sposobnost da kreira veb stranice, kompletira poreske prijave, pravi račune i bavi se gomilom pravnih informacija.

 

Dostupnost GPT-4?

 

Sada kada je GPT-4 najavljen, vjerovatno se pitate kada ćete moći da koristite najnoviju verziju ChatGPT-a? U početku će GPT-4 verzija ChatGPT-a biti dostupna ljudima na Pro verziji softvera (košta 20 dolara mjesečno).

Ova verzija je trenutno dostupna samo putem liste čekanja sa prilično dugim redom. Trenutno nije jasno da li će besplatna verzija biti ažurirana ili ne. Ako OpenAI ipak odluči da ažurira besplatni plan na GPT-4, to vjerovatno neće biti još neko vrijeme.

Alternativno, Microsoft-ova nova verzija Binga trenutno koristi GPT-4. Ovo takođe ima listu čekanja za pridruživanje, ali za razliku od ChatGPT Pro, ovo je besplatno za korištenje.

 

Gdje će se koristiti GPT-4?

 

GPT-3 su već prilagođavale mnoge velike kompanije, unoseći tehnologiju u pretraživače, aplikacije i softver, ali čini se da OpenAI još više gura GPT-4.

Microsoft-ov Bing je trenutno glavni korisnik tehnologije, ali OpenAI je izvijestio da softver koriste kompanije poput „Khan Academ“y kako bi pomogli studentima u nastavnom radu i dali nastavnicima ideje za lekcije.

Jednako tako, aplikacija za učenje jezika „Duolingo“ se uključila u nešto što se zove „Duolingo Max“ s dvije funkcije. Jedna će vam pomoći da saznate zašto je vaš odgovor na pitanje bio tačan ili pogrešan, a drugi će da postavi igre uloga s AI-om kako bi se jezik prikazao u različitim scenarijima.

Više kompanija usvaja ovu tehnologiju, uključujući kompaniju za obradu plaćanja „Stripe“ i brend za korisničku podršku „Intercom“.

(IT mixer)