OpenAI je predstavio novi multimodalni sistem vještačke inteligencije GPT-4, koji je kreativniji, „pametniji“ i sposobniji model od ChatGPT-a

 

Kao što je poznato na tržištu vještačke inteligencije, GPT-3 je uspostavio novi standard, a sada je tu i njegov nasljednik – GPT-4 multimodalni model.

GPT-4 je veliki multimodalni model (prihvata unose slika i teksta, emituje izlazne tekstove) koji, iako je manje sposoban od ljudi u mnogim scenarijima iz stvarnog svijeta, pokazuje performanse na nivou čovjeka na različitim profesionalnim i akademskim mjerilima. GPT-4 je posebno dizajniran da pruži bolji rezultat i preciznij od ChatGPT-a, nadograđujući se na tekstualno razumijevanje prethodnih modela. Takođe, GPT-4 je bio testiran na standardizovanim testovima, gdje je postigao rezultate koji su ga svrstali u 10% najboljih ljudi.

GPT-4 je posebno dizajniran da bude kreativan, precizan i da može riješiti složene logičke zadatke. On je sposoban da programira u svim programskim jezicima, da piše pjesme, komponuje muziku i prihvatiti stilove pojedinih autora. Takođe, GPT-4 može dati odgovore dugačke do 25.000 riječi. Stručnjaci iz OpenAI-ja su proveli nekoliko posljednjih mjeseci čineći GPT-4 sigurnijim, usmjerenim dalje od problematičnog sadržaja, kao i više utemeljenim u činjenicama.

OpenAI tvrdi da u opuštenom razgovoru, razlika između GPT-3.5 i GPT-4 može biti suptilna. Razlika dolazi do izražaja tek kada složenost zadatka dostigne dovoljan prag — GPT-4 je pouzdaniji, kreativniji i sposoban da rukuje mnogo nijansiranijim uputstvima od GPT-3.5.

GPT-4 ima i funkcionalnu prednost prepoznavanja slike, što znači da će moći da odgovara na pitanja poput „objasni mi ovu sliku i zašto je smiješna“. Ovo je posebno korisno za vanjske aplikacije, koje pomažu slijepima i slabovidnima.

 

Dostupnost GPT-4

 

Iako je GPT-4 dostupan odmah, u ovom trenutku on je dostupan samo putem programera API-ja i korisnika koji plaćaju pretplatu na ChatGPT Plus, ali i dalje dolazi sa ograničenjima u odnosu na ljudsku inteligenciju. Za razliku od GPT-3, koji je bio u potpunosti slobodan, GPT-4 će biti dostupan samo uz naplatu.

Ključne prednosti GPT-4 u odnosu na prethodne modele su značajno poboljšanje u tekstualnom razumijevanju, sposobnost prepoznavanja slike, kreativnost, tačnost i sposobnost da riješi složene logičke zadatke. Ovi aspekti čine GPT-4 cijenjenim modelom vještačke inteligencije među stručnjacima u industriji.

OpenAi nudi i OpenAI Evals, okvir za automatsku procjenu performansi AI modela, kako bi omogućili svakome da prijavi nedostatke u modelima i tako se usmjerili u daljnja poboljšanja.

Na kraju možemo zaključiti da, iako se neke njegove sposobnosti još uvijek smatraju problematičnim, GPT-4 postavlja novi standard za vještaču inteligenciju.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.