Dok glavni provajderi generativnih AI usluga zavise od oblaka kako bi pokretali svoje velike jezičke modele, Apple će uzeti drugačiji pristup sa iOS 18, koja bi trebalo da bude objavljen u junu

 

Bloomberg-ov Mark Gurman, u svom sedmičnom biltenu, predvidio je da će AI funkcije planirane za Apple iOS 18 biti izvedene na iPhone-u, a ne u oblaku.

“Dok svijet čeka Apple-ovo veliko AI predstavljanje na godišnjoj konferencij (WWDC) 10. juna, izgleda da će početni talas funkcija u potpunosti da radi na uređaju,” napisao je Gurman u dijelu Q&A svog Power On biltena. „To znači da u velikom jezičkom modelu kompanije, softveru koji pokreće nove mogućnosti, nema komponente za obradu u oblaku.”

U februaru je Gurman izvijestio da će iOS 18 biti pun AI funkcija. Apple obučava i Siri i iPhone-ov Spotlight alat za pretraživanje na velikim jezičkim modelima kako bi tačno odgovarao na složenija pitanja, napisao je.

Ostale funkcije zasnovane na vještačkoj inteligenciji koje Gurman navodi uključuju automatsko generisanje plejlista u Apple Music-u i slajdova prezentacije u Keynoteu, kao i dublju integraciju veštačke inteligencije u zdravlje, poruke, brojeve, stranice i prečice.

 

Prednosti pokretanja generativne AI isključivo na uređaju

 

Potrošačima se pruža poboljšana privatnost jer se osjetljivi podaci mogu obraditi lokalno bez potrebe za prenosom putem interneta. Pristup takođe nudi brže vreme odgovora zato što podaci ne moraju putovati do udaljenih servera radi analize.

U zavisnosti od vrste upita, performanse bi mogle biti bolje ali prednost AI zasnovane na oblaku je u tome što može prihvatiti veće modele, tako da je sposobniji od većine onoga što je danas moguće na uređaju.

Međutim, AI na uređaju omogućava offline funkcionalnost, osiguravajući neprekidnu uslugu čak i u područjima sa slabom ili nikakvom konekcijom. Sa smanjenom zavisnošću o pristupu internetu, potrošači doživljavaju veću pouzdanost u funkcijama koje pokreće AI.

Lokalna obrada doprinosi poboljšanju trajanja baterije uređaja i omogućava personalizaciju prilagođenu individualnim preferencijama bez oslanjanja na centralizovano skladištenje podataka.

 

Problemi za starije iPhone

 

Vijek trajanja baterije bi mogao postati problem za Apple. AI je veoma gladan energije i treba da radi sve vrijeme. Obrada na uređaju zahtijeva intimno poznavanje i AI. Hardver se može podesiti – i hardverske tehnologije – NPU-a ili neuronskih procesorskih jedinica – kako bi se omogućilo uređaju koji se napaja baterijama da ima dovoljno vijeka trajanja baterije.

Ovo će krati vijek trajanja baterije starijeg iPhone-a i vjerovatno takođe da rezultuje lošim iskustvom vještačke inteligencije, prisiljavajući hardversko osvježavanje.

U ovom trenutku nije poznato koji će stariji iPhone modeli moći da rukuju AI funkcijama u predstojećem mobilnom operativnom sistemu, ali najverovatnije, iOS 18 AI verzija će zahtijevati novije telefone sa višim AI procesorima.

To bi moglo dovesti Apple u novi superciklus osvježavanja, jer će većina njihovih korisnika željeti da pokreće AI aplikacije što je brže moguće.

Postoji šansa da bi to moglo da pokrene ciklus nadogradnje, ali upotreba AI vezani su za mogućnosti AI hardvera da pokreće cikluse nadogradnje.

Neke karakteristike bi mogle biti otključane za novije modele iPhone-a s neuronskim motorima na čipovima, ali najvjerovatnije će najveća funkcionalnost biti postignuta na novom uređaju.

Ako Apple nabavi AI proizvode za iPhone, to bi moglo da podstakne superciklus kupovine novih iPhone-a kako bi se dobila ova novu funkcionalnost. Ovo bi bilo slično onome što smo vidjeli sa prvim 5G iPhone uređajima.

Nemamo informacije o tome kakvi su Apple-ovi planovi vještačke inteligencije za nadolazeću iPhone 16 seriju, a prerano je reći hoće li se takav superciklus zaista dogoditi.

Stariji uređaji možda nemaju isti nivo hardverskih mogućnosti kao noviji modeli, ali Apple-ovi napori na optimizaciji i dalje mogu donekle da omoguće AI funkcije.

Međutim, cijeli niz AI funkcija možda neće biti dostupan ili neće raditi tako efikasno na starijim uređajima zbog hardverskih ograničenja. Ovo bi moglo podtaći neke korisnike da nadograde na novije modele iPhone-a kako bi pristupili najnovijim funkcijama koje pokreće vještačka inteligencija sa optimalnim performansama.

Apple obično dozvoljava generaciji ili dve prethodnih uređaja da se nadograde na najnoviji operativni sistem, tako da ako je vještačka inteligencija dio operativnog sistema, prethodne generacije će možda moći da iskoriste većinu, ako ne i sve, nove mogućnosti . Ali ne bi bilo iznenađujuće da je došlo do degradacije kod starijih telefona i implementacije samo nekih karakteristika.

 

Traženje partnera za Apple AI

 

Gurman je takođe predvidio da će Apple vjerovatno da ponudi neke funkcije vještačke inteligencije zasnovane na oblaku zasnovane na partnerstvu sa dobavljačem vještačke inteligencije. Izvještaji posljednjih sedmica sugerišu da Apple vodi razgovore sa kompanijama Google, OpenAI i Baidu o potencijalnom generativnom AI partnerstvu.

međutim, čak i uz partnera, Apple možeda  zadrži svoju vještačku inteligenciju izvan oblaka. Moguće je da čak i u partnerstvu sa drugom AI kompanijom, Apple ima manju verziju modela na uređaju i tako ne narušiti svoj fokus na privatnost i sigurnost.

Ako Apple prihvati partnera iz generacije AI, veza će vjerovatno biti kratkog vijeka. Partnerstvo je samo postepeni hod prema potpunoj implementaciji AI na uređaju kada se modeli optimizuju i kvantizujju do veličine koja može brzo i efikasno raditi na uređaju.

Stručnjaci su skeptini prema izvještajima o partnerstvu. Apple-u će partnerstvo vjerovatno donijeti brojni probleme sa izvršenjem, uključujući eroziju bezbjednosti i privatnosti, kao i neke ozbiljne očekivane probleme sa pouzdanošću i performansama.

Na kraju će Apple biti natjeran da mora kupiti AI kompaniju da bi sve ovo funkcionisalo.

(Tech News World)