Adobe je predstavio AI asistent u beta verziji, novi generativni konverzacijski alat koji je duboko integrisan u Reader i Acrobat radne tokove

 

Novi Adobe AI asistent je sposoban da generiše sažetke i uvide iz dugih dokumenata, odgovara na pitanja i čisti informacije, koje će se dijeliti u e-mailovima, prezentacijama i izvještajima.

Prema navodima kompanije, novi AI pomoćnik bi pomogao u otkrivanju nove vrijednosti iz informacija u preko tri triliona PDF-ova širom svijeta.

Adobeov novi AI asistent baziran je na istim modelima vještačke inteligencije i mašinskog učenja koji su osnova za Acrobat Liquid Mode, tehnologiju koja omogućava prilagodljivo iskustvo čitanja PDF datoteka na mobilnom uređaju. Vlasnički modeli iz Adobe-a nude duboko razumijevanje PDF sadržaja dodajući kvalitet i pouzdanost izlaza koje generiše AI asistent.

„Generativni AI nudi obećanje inteligentnijih iskustava sa dokumentima tako što transformiše informacije unutar PDF datoteka u znanje i sadržaj profesionalnog izgleda“, rekao je Abhigyan Modi, viši potpredsjednik Adobe-a.

“PDF je de facto standard za najvažnije svjetske dokumente, a mogućnosti koje su danas predstavljene su samo početak vrijednosti koju će AI asistent isporučiti kroz Reader i Acrobat aplikacije i usluge,” dodao je.

 

Mogućnosti Adobeovog AI pomoćnika

 

Nisu potrebne nikakve komplikovane implementacije. Jednostavno otvorite Adobe Reader ili Acrobat i počnite raditi s novim mogućnostima, koje uključuju:

  • AI Asistent: AI Asistent preporučuje pitanja zasnovana na sadržaju PDF-a i odgovara na pitanja o tome šta se nalazi u dokumentu – sve kroz intuitivni konverzacijski interfejs.
  • Generativni sažetak: Brzo razumite sadržaj u dugačkim dokumentima uz kratke preglede u formatima koji su laki za čitanje.
  • Inteligentni citati: Adobe prilagođeni mehanizam atribucije i vlasnička AI generišu citate tako da kupci mogu lako provjeriti izvor odgovora AI asistenta.
  • Jednostavna navigacija: Linkovi na koje se može kliknuti pomažu klijentima da brzo pronađu ono što im treba u dugim dokumentima kako bi mogli usresrediti svoje vrijeme na istraživanje i djelovanje na najvažnije informacije.
  • Formatirani izlaz: Zamolite AI pomoćnika da objedini i formatira informacije u vrhunske sadržaje, tekst za e-mail, prezentacije, izvještaje i još mnogo toga. Dugme “copy” olakšava rezanje, lijepljenje i prosljeđivanje.
  • Poštovanje podataka o klijentima: funkcije AI asistenta u Reader-u i Acrobat-u su vođene protokolima za bezbjednost podataka i nikakav sadržaj dokumenata korisnika se ne skladišti niti koristi za obuku AI Asistenta bez njihovog pristanka.
  • Osim PDF-a: Kupci mogu da koriste AI asistent sa svim vrstama formata dokumenata (Word, PowerPoint, transkripti sastanaka, itd.)

Korisnici Reader-a i Acrobat-a imat će pristup cijelom spektru mogućnosti AI pomoćnika kroz novi plan pretplate na dodatak kada AI pomoćnik izađe iz beta verzije.

Do tada, nove funkcije AI asistenta dostupne su u beta verziji za Acrobat Standard i Pro Individual i Teams pretplatničke planove za desktop i web na engleskom jeziku, a funkcije će stići korisnicima Reader desktop računara na engleskom u narednih nekoliko sedmica – sve bez dodatnih troškova. Privatna beta verzija dostupna je za poslovne korisnike.

(IT mixer)