Microsoft se pohvalio zaista vrijednim uspjehom – milijardu instalacija Word aplikacija za Android operativni sistem. Ovaj broj se zasniva na onome što prikazuje Google Play Store.

Ovo samo potvrđuje da se strategija okretanja softveru i odustajanje od operativnog sistema za pametne telefone pokazala kao dobra ideja za Microsoft. Jer, umesto da izgubi milijarde i milijarde dolara, na ovaj način kompanija radi ono što je dobro za nju, ali u drugom ekosistemu, što smanjuje troškove, ali u stvari i odgovornost.

Takođe, ono što Microsoft zaista može da uradi za Microsoft je da su druge Android aplikacije izuzetno popularne među korisnicima. Na primer, Ekcel, PoverPoint, OneNote i OneDrive imaju 500 miliona instalacija na Android uređajima, dok je Outlook dostigao 100 miliona.

Takođe treba napomenuti da Microsoft ima partnerstva sa proizvođačima da svoje aplikacije unapred instaliraju na svoje uređaje, ali to ne mijenja značaj ovih cifara i Microsoftovog uspeha u mobilnom svijetu.

Iako, sve ovo ima ironiju, ako se sjetimo riječi koje je nedavno rekao Microsoftov osnivač Bill Gates. „U svetu softvera, pogotovo kada su u pitanju platforme, vi ste na tržištu gdje vrijedi „pobednik uzima sve. „Dakle, moja najveća greška bila je da propustim Android. Ne znam šta je dovelo do toga, ali sam napravio grešku. Jer, Android je standard za mobilne uređaje koji nisu Apple. Bilo je prirodno da ga Microsoft prihvati, ali nije, pa smo ostali bez 400 milijardi dolara koje je Google napravio sa Androidom. „To je moja greška, 400 milijardi dolara – priznao je Gates.

Naime, Google je preuzeo Android za samo 50 miliona dolara u 2005. i Microsoft ga je tiho pratio jer je imao strategiju za mobilnu budućnost, unutar kuće. Ali, znamo kako se završilo…

(ictbusiness)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.