Kina velikom brzinom razvija svoj državni svemirski program dizajniranjem meteoroloških, telekomunikacionih i navigacionih satelita, zajedno sa tehnologijama za istraživanje Mjeseca.

„Kina je spremna da proučava Mjesec i ostatak svemira ne samo u svoje svrhe već i za dobrobit cijelog čovječanstva“, saopštila je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Ona je rekla da je proučavanje Mjeseca važna faza i da treba postupati u skladu sa originalnim planom i istražiti svemir zarad cijelog čovječanstva.

„S tim u vezi, ključno je da se pojača međunarodna saradnja kako bi se omogućilo bezbjedno istraživanje i korišćenje svemira. Kina je spremna da uloži sve napore kako bi dala svoj doprinos za dobrobit cijelog čovječanstva“, istakla je Hua.

Ona je podsjetila da je prošlo pola vijeka otkako je čovjek kročio na Mjesec, uz napomenu da postoji potreba da se preduzmu dalji koraci u tom smjeru, javio je TASS.

Kineski naučnici razvijaju i projekat za proučavanje asteroida i Marsa, čiju površinu planiraju detaljnije da istražuju u periodu od 2020. do 2025. godine.

(SRNA)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.