OpenAI Dall-E 3 je AI alat za pretvaranje teksta u sliku koji koristi popularni AI chatbot ChatGPT za pomoć u popunjavanju upitnika

 

OpenAI je u srijedu najavio Dall-E 3, njegov najnoviji AI alat za umjetnost. Koristi OpenAI-jev ChatGPT da pomogne u stvaranju složenijih i pažljivo sastavljenih umjetničkih djela automatskim proširenjem na upit na način koji generatoru daje detaljnije i koherentnije upute.

Novina koja dolazi sa Dall-E 3 jeste kako ovaj AI alat uklanja dio složenosti potrebne za prečišćavanje unosa teksta u program – ono što je poznato kao „prompt inženjering“ – i kako omogućava korisnicima da izvrše poboljšanja kroz razgovorni interfejs ChatGPT-a. Nova alatka bi mogla da pomogne u snižavanju granice za generisanje sofisticiranih umjetničkih djela veštačke inteligencije, a takođe bi mogla da pomogne OpenAI da ostane ispred konkurencije zahvaljujući superiornim mogućnostima svog chatbot-a.

To je veliki korak naprijed ne samo za Dall-E, već i za generativnu vještačku inteligenciju u cjelini. Sastoji se od algoritma koji hrani ogromne količine označenih slika prebačenih sa web-a i drugih izvora. Koristi ono što je poznato kao model difuzije da predvidi kako će prikazati sliku za data upit. Sa dovoljno velikim količinama podataka ovo može proizvesti složene, koherentne i estetski ugodne slike. Ono što je drugačije kod Dall-E 3 je način na koji ljudi i mašine komuniciraju.

Dall-E 3 će takođe omogućiti korisnicima da preciziraju kreaciju putem ChatGPT-a, kao da traže od pravog umjetnika da izvrši promjene.

„Nećete morati da brinete o tome da se nervirate sa veoma dugim upitima“, kaže Aditya Ramesh, vodeći istraživač i šef Dall-E tima. „Umjesto toga, možete komunicirati s ChatGPT-om kao da razgovarate s kolegom.“

Dall-E 3 će biti dostupan korisnicima ChatGPT Plus i Enterprise u oktobru preko API-ja, saopštila je kompanija. Korisnici mogu upisati zahtjev za sliku i podesiti upit kroz razgovore sa ChatGPT-om.

(IT mixer)