Zahvaljujući novim kineskim tehnologijama, moguće je otkriti F-22, koji se smatra jednim od najboljih stelt lovaca na svijetu, čiji frontalni radarski presjek ne prelazi jedan kvadratni centimetar

 

Kina tvrdi da je razvila tehnologiju za otkrivanje i lociranje stelt aviona u infracrvenom spektru, koji mogu da otkriju avione F-22 na udaljenosti do 300 kilometara. Kako se navodi, vodeći američki lovci se otkrivaju čim uđu u vizuelni domet infracrvenih vođenih projektila.

Zahvaljujući blagovremenom otkrivanju, američkim lovcima je praktično uskraćena stelt sposobnost da lansiraju projektile ili ispuste klizne bombe dok se približavaju poprištu operacija.

Kako se navodi u relevantnoj dokumentaciji, nova metoda detekcije omogućava pokrivanje površine od oko 63 hiljade kvadratnih kilometara sa greškom koja ne prelazi 20 metara. Kako god da manevriše F-22, neće moći da izbjegne da ga primjete radari PVO.

Studija tvrdi da ova inovacija omogućava kineskim radarskim sistemima da sa velikom preciznošću odrede poziciju F-22 u realnom vremenu. Ako je tačno, ovo bi moglo značajno da utiče na efikasnost F-22, posebno imajući u vidu veliki domet njegovih raketa vazduh-vazduh i potrebu za određenim operativnim radijusom za napade sa zemlje.

 

Zapadni stručnjaci skeptični

 

Međutim, nezavisni zapadni stručnjaci pozivaju na oprez u tumačenju ovih tvrdnji. Metodologija studije i specifični detalji metode otkrivanja nisu objavljeni, što otežava verifikaciju, ali time se zadržava tajnost kineskog rješenja ovog problema.

Stelt dizajn F-22 je složena i dobro čuvana tajna. Američka vojska kontinuirano nadograđuje i usavršava svoju “stelt tehnologiju” u nadi da će ostati ispred potencijalnih protivnika.

Uprkos ovoj novoj tvrdnji, F-22 ostaje zastrašujući avion sa naprednim mogućnostima. Američko vazduhoplovstvo će vjerovatno nastaviti da razvija protivmjere i održava svoju prednost u vazdušnoj superiornosti.

Iako tvrdnje kineske studije zaslužuju pažnju, nezavisna verifikacija i tekući napredak u američkoj stelt tehnologiji su suštinska razmatranja. Pravi uticaj na efikasnost prikrivenosti američkih aparata poput F-22, ostaje tek da se dokaže, piše oruzjeonline.com.