Sa 360 glasova „za“ i samo 58 „protiv“, zakon koji bi mogao dovesti do potpune zabrane korištenja društvene platforme TikTok usvojen je u Predstavničkom domu Američkog Kongresa.

Ovaj zakon, ako bude usvojen, označio bi prvi put da vlada donosi zakon o gašenju neke društvene mreže. Senat se očekuje da će glasati o nacrtu zakona sljedeće sedmice, a predsjednik SAD Joe Biden izjavio je da će ga potpisati.

„Ovaj zakon štiti Amerikance, posebno američku djecu, od zlonamjernog uticaja kineske propagande putem aplikacije TikTok. Ova aplikacija predstavlja špijunski alat u telefonima Amerikanaca“, izjavio je Michael McCaul, republikanski predstavnik iz Teksasa i autor zakona, prenosi Guardian.

Ažurirana verzija zakona usvojena je nakon što je predsjednica trgovinskog odbora Senata u martu pozvala Dom da preispita detalje zakona, produžavajući period prodaje matične kompanije TikToka, ByteDance, sa šest mjeseci na godinu dana.

Kritičari ove popularne društvene aplikacije tvrde da bi ByteDance, kineska kompanija, mogla prikupljati korisničke podatke i cenzurirati sadržaj koji je kritičan prema kineskoj vladi.

Međutim, TikTok je više puta istakao da ne dijeli podatke o američkim korisnicima sa kineskom vladom.

„TikTok je neovisna platforma, sa svojim vlastitim vodećim timom koji uključuje CEO-a sa sjedištem u Singapuru, COO-a sa sjedištem u SAD-u i globalnog šefa povjerenja i sigurnosti sa sjedištem u Irskoj“, saopćili su iz kompanije.

U odgovoru na tadašnje glasanje u Predstavničkom domu, TikTok je putem društvenih mreža izrazio svoje nezadovoljstvo ovim zakonom i sposobnošću SAD-a da „zatvore platformu koja godišnje doprinosi američkoj ekonomiji sa 24 milijarde dolara“.

 

Ilon Mask protiv zabrane

 

Američki milijarder Ilon Mask izjavio je juče da se protivi zabrani TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama, ističući da bi takav potez bio suprotan slobodi govora.

„Po mom mišljenju, zabrana TikToka u SAD-u nije preporučljiva, iako bi mogla imati koristi za određene platforme. To bi predstavljalo kršenje slobode govora i izražavanja, što nije u skladu s američkim vrijednostima“, napisao je Musk na svojem profilu na društvenoj mreži.

Nekoliko saveznih država širom SAD-a već je uvelo zabranu TikToka na uređajima u državnom vlasništvu, tvrdeći da kineska kompanija ByteDance, vlasnik TikToka, šalje privatne podatke korisnika kineskoj vladi, prema izvještaju Telegrafa.