Fairphone 5 je najnoviji telefon holandske kompanije za pametne telefone Fairphone, napravljen od etičkih materijala od strane radnika koji dobijaju bonus na životnu platu i dizajniran tako da se lako popravlja uz dugi period softverske podrške

 

Fairphone 5 je predstavljen i može se reći da je pun iznenađenja. Kao što se moglo očekivati, to je uobičajeni telefon kompanije Fairphone koji se može popraviti, sa dijelovima dostupnim po narudžbi i lako se instaliraju samo odvijačem.

Novi telefon ima brže komponente i moderniji dizajn. Ono što možda ne očekujete da je Fairphone odustao od Qualcomm-ovog ciklusa nadogradnje zahvaljujući svom izboru „industrijskog IoT“ SoC-a koji obećava duže vrijeme podrške.

Uz duži period od Qualcomm-a i posvećenost Fairphone-a da nastavi sa radom čak i nakon Qualcomm-ovog ciklusa industrijske podrške, Fairphone kaže da će ovaj uređaj na kraju imati nevjerovatnih 8-10 godina podrške za OS.

Fairphone 5 je dostupan u Evropi i možete ga kupiti za 699 evra sa prednarudžbama koje su počele juče i datumom isporuke 14. septembra.

 

Osnovne specifikacije

 

Fairphone 5 je uređaj srednjeg opsega od 6,46 inča, osvježavanjem od 90 Hz i 2770×1224 OLED ekranom. Tu je 8 GB RAM-a, 256 GB prostora za skladištenje, bočni čitač otiska prsta i microSD slot.

Za zadnje kamere nudi Sony IMX800 od 50 MP  i anonimni širokougaoni senzor od 50 MP. Selfi kamera je Samsung JN1 od 50 MP.

Naravno, baterija je uklonjiva, baš kao starih mobilnih telefona. Međutim, moralo se doći do velikog kompromisa jer se radi o prilično maloj bateriji od 4200 mAh. Sa kućištem od 161,6×75,83×9,6 mm, uređaji u ovoj klasi po veličini obično imaju bateriju od 5000 mAh. Dobra vijest je, obzirom da se može ukloniti, da možete imati dodatnu bateriju koju mijenjate kad prethodnoj istekne radni vijek. Bateriju možete puniti punjačem sa brzim punjenjem od 30W.

komponente Fairphone5
Fairphone 5

Neki uređaji imaju vodootpornost, kao i bateriju koja se može ukloniti, ali kod ovog telefona to nije slučaj. Ima samo sa IP 55 ocjenu. To znači da Fairphone 5 može preživjeti kišu, ali nije podvodan.

Fairphone je odabrao Qualcomm QCM6490 čipset, koji Qualcomm opisuje kao „namjenski napravljen za industrijske i komercijalne IoT aplikacije“. Fairphone kaže da je odabrao ovaj čipset posebno zato što mu je Qualcomm spreman dati duži vijek trajanja podrške od Snapdragon čipseta. Qualcomm inače daje „industrijskoj“ opremi duži vijek trajanja (5 godina) od „potrošačkih“ proizvoda.

Ovo je najbrži industrijski čipset koji Qualcomm proizvodi, ali to ga i dalje čini čipsetom srednjeg opsega od 6 nm sa četiri Cortex-A78 jezgra (jedna na 2,7 GHz i tri na 2,4 GHz) i četiri Cortex A55 jezgra. Tu je i Adreno 642L GPU. Ako pravimo pandan sa Snapdragonom, čini se da bi grubi ekvivalent bio Snapdragon 778G sa nešto višim taktovima.

Čini se da QCM6490 čipsetu i Fairphone 5 telefonu ne nedostaju neke značajnije karakteristike. Još uvijek ima podršku za Wi-Fi 6E, NFC, ispod 6 GHz 5G, Bluetooth 5.2, GPS i modem normalnog zvuka, DSP, ISP…

 

Dijelovi i popravka

 

Fairphone 5 je napravljen prije svega imajući na umu mogućnost popravke. Samo noktom skinite poleđinu i vidjećete da je sve zašarafljeno – a ne zalijepljeno. Fairphone 5 ima 10 komercijalno dostupnih rezervnih dijelova. Veći broj dijelova je zahvaljujući tome što su zadnje kamere sada pojedinačne komponente, dok su na Fairphone 4 one bile u jednoj jedinici.

Evo kompletne liste zamjenjivih dijelova u evrima:

  • Baterija: 39,95
  • Displej: 99,95
  • Zadnji poklopac: 24,95  (Dolaze u crnoj, plavoj i super cool transparentnoj)
  • Glavna kamera: 69,95
  • Širokougaona kamera: 44,95
  • USC-C port: 19,95
  • Donji zvučnik: 24,95
  • Slušalica: 19,95
  • Gornja jedinica: 39,95  (ovo je slot za MicroSD, slot za SIM, TOF senzor kamere i blic)

Ne možete kupiti glavno kućište, koje sadrži stvari kao što su matična ploča, okvir, SoC, RAM, memorija, modem, antene, čitač otiska prsta i dugmad.

(IT mixer)