Apple je isporučio preko 26,5 miliona primjeraka iPhone 14 Pro Max smartfona, čime je postao najprodavaniji pametni telefon u 2023. godini

 

iPhone 14 Pro Max je najprodavaniji pametni telefon u svijetu u prvoj polovini 2023. godine, a Apple je isporučio ukupno 26,5 miliona jedinica prema Omdia Smartphone Model Market Tracker – 2Q23. iPhone 14 Pro Max je najskuplji model u iPhone 14 seriji koju je Apple objavio prošlog septembra i ima cijenu od 1.099 do 1.599 dolara.

iPhone 14 Pro drži drugu poziciju sa veličinom isporuke od 21 milion. Čak i treći i četvrti najprodavaniji pametni telefoni 2023. godine – iPhone 14 i iPhone 13 – pripadaju Apple-u. Kompanija je isporučila 16,5 miliona iPhone 14 primjeraka i 15,5 miliona iPhone 13 do prve polovine 2023. godine.

 

Negativan rast svjetskog tržišta telefona

 

Svjetsko tržište pametnih telefona bilježi negativan rast jer se tržište srednjeg i nižeg ranga smanjuje zbog ekonomske recesije i ekspanzije tržišta polovnih pametnih telefona. S druge strane, tržište premijum pametnih telefona u stalnom je porastu jer potražnja za zamjenom za Apple-ove premijum modele ostaje solidna.

Osim toga, kako raste preferencija za Apple kao premijum pametni telefon, posebno na tržištima u razvoju, obim prodaje i udio vrhunskih modela kao što su Pro i Max nastavljaju rasti među Appleo-vim iPhone serijama.

deset najprodavanijih pametnih telefona u 2023

Među prvih 10 je čak pet Apple modela, a Samsung pametni telefoni su zauzeli preostalih pet. Među Samsungovim modelima, najveći obim isporuke zabilježio je Galaxy A14, koji je zauzeo 5. mjesto sa 12,4 miliona primjeraka. U poređenju sa prošlogodišnjim Galaxy A13, koji je zauzeo treće mesto sa 16,2 miliona isporuka, i isporuke i plasman su smanjeni u odnosu na prethodni proizvod. Šesto mjesto zauzima Samsung Galaxy S23 Ultra sa samo 9,6 miliona primjeraka.

Omdia očekuje da će globalna isporuka pametnih telefona ove godine ponovo pasti.

„Očekuje se da će se pad na tržištu srednjeg i nižeg ranga nastaviti u drugoj polovini ove godine, a da će se sve veći udio tržišta premijum modelima nastaviti u drugoj polovini ove godine lansiranjem nove iPhone 15 serija. Zato će isporuke OEM-a pametnih telefona baziranih na Androidu, koji imaju visok udio pametnih telefona srednje i niske cijene, neizbježno doživjeti još jedan krug negativnog rasta ove godine. S druge strane, Apple-ove isporuke Pro i Pro Max-a će se povećati zbog solidne potražnje za premijum modelima, ali će sveukupne isporuke iPhone-a ove godine biti slične kao prošle godine ili će se blago smanjiti zbog slabe potražnje za standardnim i plus modelima”, rekao je Jusy Hong, viši menadžer istraživanja u Omdia.

(IT mixer)