Apple kompanija svakog septembra otkriva novu liniju iPhone-a, kao i druge gedžete koje priprema za prazničnu sezonu, zbog čega nas je navikla da očekujemo u isto vrijeme iPhone 15 seriju

 

Za seriju iPhone 15 očekuje se generacijski skok u odnosu na Apple-ove modele posljednje generacije, koje su uglavnom donosile iterativne nadogradnje.

Evo šta možemo da očekujemo ​​od nadolazeće Apple-ove serije pametnih telefona.

Apple-ov vodeći iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max koristiće novi A17 Bionic, 3nm čip koji je proizveo TSMC, navodi se u izvještaju DigiTimes-a. iPhone 15 i 15 Plus će da koristi prethodnu generaciju A16 Bionic, koja trenutno pokreće iPhone 14 Pro seriju.

Apple će po prvi put da uključi 8 GB RAM-a na iPhone 15 Pro seriju, tvrdi tajvanska istraživačka firma TrendForce, dok će iPhone 15 i iPhone 15 Plus i dalje da nudi 6 GB RAM-a, a osnovne varijante svih četiri modela iPhone 15 će vjerovatno da ponude 128 GB interne memorije.

Širokougaona kamera visoke rezolucije od 48 MP stiže na vrhunske iPhone 15 modele. Dok će iPhone 15 Pro Max će biti prvi iPhone koji će da uključuje ​​periskopski zum objektiv sa 5/6x optičkim zumom.

 

Okvir od titanijuma

 

Kaže se da su iPhone 15 i iPhone 15 Plus pozajmili dizajn serije iPhone 14, koji ima ravni aluminijumski okvir i dvostruku kameru na poleđini. U međuvremenu, vodeći iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max će biti prvi set iPhone uređaja koji će da koriste okvir od titanijuma.

Baš kao i iPhone 14 Pro serija, sve četiri varijante iPhone-a 15 će imati moderan ekran sa izrezom u obliku kapsule. Serija iPhone 15 Pro koristiće najnoviju tehnologiju LIPO ekrana kako bi dodatno smanjila veličinu okvira na 1,5 mm, sugeriše izvještaj Bloomberga.

Apple je predstavio novi dizajn pogodan za popravku sa iPhone 14 i iPhone 14 Plus. Prema Bloombergu, isti dizajn biće proširen na sve četiri varijante iPhone 15 serije, što će da olakša zamjenu zadnje ploče, baterije i ekrana.

Apple iPhone 15 Pro serija će navodno da zamijeni prekidač za isključivanje zvuka sa programabilnim akcijskim dugmetom, koji se može koristiti prema nahođenju korisnika. Međutim, iPhone 15 i iPhone 15 Plus će i dalje da nude isti stari prekidač za isključivanje zvuka, koji je dio iPhone-a od prvog modela, sugeriše izvještaj 9to5Mac.

 

USB Type-C

 

Sve varijante iPhone-a 15 su navodno dobile USB Type-C port. Međutim, Ming-Chi Kuo izvještava da će samo Pro modeli imati brži USB 3.2 prenos podataka, dok će USB 2.0 standard dolaziti na iPhone 15 i iPhone 15 Plus.

Izvještava se da skuplji iPhone 15 Pro i 15 Pro Max dobijaju Wi-Fi 6E mogućnosti, zahvaljujući novom i poboljšanom mrežnom modemu kompanije Qualcomm. Početni iPhone 15 i iPhone 15 Plus biće ograničeni na Wi-Fi, jer su bazirani na istom mrežnom čipu kao i iPhone 14 Pro.

Izgleda da će Apple uključiti novi i efikasniji ultra-širokopojasni čip, koji će se koristiti za bolju integraciju ekosistema. Kaže se da će novi čip pomoći Apple-u da isporuči poboljšanu kompatibilnost između prvih VR slušalica kompanije Vision Pro, sugeriše Ming-Chi Kuo.

LiDAR je dio iPhone Pro serije od iPhone 12 serije, a sa iPhone 15 Pro, novi i poboljšani senzor iz Sony-a poboljšaće 3D mapiranje dubine, što rezultira boljim portretnim snimcima i iskustvom AR aplikacije.

(IT mixer)