Apple je postepeno prevodio svoju liniju uređaja na USB-C u posljednjih nekoliko godina, počevši od iPad Pro uređaja 2018. godine, a zatim nedavno je prebacio i MacBook Air, Mac mini i Mac Pro. Kako zakon Evropske unije stupa na snagu, čini se da bi modeli iPhone 15 mogli biti prvi korak u ovom procesu.

Izazov za Apple je pronaći rješenje koje će zadovoljiti i Evropsku uniju i njene kupce. Na kraju krajeva, kompanija ima dugu istoriju prihvatanja novih tehnologija i prilagođavanja ih sopstvenim potrebama. To je omogućilo Appleu da ostane ispred konkurencije i da ostane jedna od najinovativnijih tehnoloških kompanija na svijetu.

Evropska unija planira da do trećeg kvartala ove godine objavi vodič kako bi osigurala „jedinstveno tumačenje“ zakonodavstva. Ovaj vodič će pružiti više jasnoće o novom zakonu i potencijalno bi mogao dati smjernice za Apple da slijedi kako bi se pridržavao.

Osim smjernica koje su navedene u vodiču, Apple bi takođe mogao razmotriti korišćenje čipa za autentifikaciju koji se koristi za iPhone uređaje s USB-C portovima. Ovaj čip bi omogućio korištenje bilo kojeg USB-C kabela s iPhone-om i i dalje bi omogućio Appleu da kontroliše korisničko iskustvo.

Apple bi takođe mogao razmotriti saradnju s drugim kompanijama na razvoju standarda za USB-C kablove koji bi osigurao kompatibilnost sa svim uređajima. To bi se moglo postići razvojem programa sertifikacije sličnog MFi programu ili stvaranjem novog standarda za USB-C kablove.

Na kraju krajeva, na Appleu je da odluči kako će se uskladiti s novim zakonodavstvom Europske unije. Kompanija ima priliku da kreira rešenje koje će zadovoljiti Evropsku uniju i njene kupce. Da bi to postigla, mora biti spremna prihvatiti nove tehnologije i prilagoditi ih svojim potrebama. S obzirom da je rok za usklađivanje postavljen na decembar 2024., Apple ima dovoljno vremena da razvije rješenje koje će raditi za sve.

(IT mixer)