Apple je najavio Self Service Repair program koji čini 200 originalnih Apple dijelova dostupnih široj javnosti. Ovaj novi program dostupan je samo u SAD-u. Korisnici iz Evrope bi trebali dobiti pristup do kraja godine.

iPhone serija (12, 13, SE) je prvi proizvod koji će biti podržan, ali Mac računari sa M1 čipovima bi trebali biti sljedeći u redu za samopopravke.

Osim rezervnih dijelova, Apple čak ima i komplet alata za popravku iPhonea za iznajmljivanje od 49 dolara sa svim odgovarajućim alatima za što efikasnije izvođenje popravke.

Komplet izgleda prilično impresivno i isporučuje se u hladnom kućištu nalik na Pelican (fotka uočena na macrumors). Teži 16-19,5 kg  za veličinu 20×47 inča.

Alat za samopopravak iPhone telefona
Alat za samopopravak iPhone telefona

Mislim da je to odlična ideja jer čak i servisne radionice nemaju uvijek posebne alate koje je Apple dizajnirao da drže uređaje čvrsto na mjestu, ravnomjerno primjenjuju pritisak, itd. Ovi alati ponekad moraju biti oblikovani u tačnom obliku uređaja i samo su dostupni od Apple-a.

Zanimljivo je da loše opremljene radnje za popravke mogu čak poništiti originalnu hidroizolaciju ovih telefona i izazvati značajan rizik na tom frontu.

Slično tome, zamijenjeni displeji obično moraju biti kalibrisani, a neke radionice možda nemaju odgovarajuću opremu ili znanje.

Sve u svemu, to je pozitivan potez za kupce, posebno one koji ne žive u blizini servisnog centra. U urbanim centrima prilično je lako otići u Apple radnju na popravke. Ali ako ste dovoljno daleko, ovaj program bi vas mogao izvući iz škripca ako možete izvršiti popravku prema uputama.

Apple je objavio bijelu knjigu s više detalja i možda biste je željeli pročitati prije nego odlučite da li je samopopravka primjerena za tu situaciju.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.