Predstavljanjem dva nova modela u 2023. godini — A7C II, kao i A7CR visoke rezolucije Sony pokazuje da ima za cilj da proširi svoj vrlo uspješan E-mount sistem

 

Sony Electronics je najavio izdavanje dva nova dodatka Alpha 7C seriji kompaktnih fotoaparata punog formata sa zamjenjivim objektivima, A7C II (model ILCE-7CM2) i A7CR (model ILCE-7CR).

Sony A7C II košta 2.200 dolara i njegov senzor od 33 megapiksela direktan je nasljednik originalnog Sony A7C, dok novi A7CR od 3.000 dolara dolazi sa istim senzorom od 61 megapiksela kao i A7R V.

Oba nova A7C fotoaparata su dobila neke velike nadogradnje koje ih na neki način čak stavljaju iznad svojih vrhunskih kolega.

Prva velika promjena je novi Bionz XR procesor koji ubrzava sveukupne operacije fotoaparata i otključava nove foto i video mogućnosti. Uparite to sa najnovijim Sony algoritmima za automatsko fokusiranje i dobićete performanse fokusiranja i režime detekcije subjekta koji su jednaki najboljem što Sony nudi.

Postoje značajna poboljšanja u rukovanju ovih fotoaparata u odnosu na originalni a7C. Prvo, drška je veća i udobnija za držanje, što je vrijedna prednost za vrlo kompaktno tijelo. Ako je ta drška i dalje premala, Sony nudi novi uklonjivi produžni držač koji pruža mjesto za vaša donja dva prsta za sigurno držanje, dok i dalje omogućava pristup odjeljku za baterije. Ovaj novi grip dolazi uz A7CR, ali će biti opcioni dodatak za A7C II.

Kako je potražnja za slanjem i dijeljenjem snimljenog sadržaja na društvenim mrežama porasla, sve više kreatora traži kombinaciju kompaktne veličine i visokih performansi slike u fotoaparatima bez ogledala sa zamjenjivim objektivima. Sa uvođenjem ova dva modela, koji postižu visoku mobilnost i visokokvalitetno izražavanje slike u kompaktnoj veličini, Sony odgovara na širok spektar izraza slike koje traže kreatori.

 

Prednji kontrolni točkić

 

Oba fotoaparata su idealni za putovanje i zauzimaju minimalan prostor u torbi za fotoaparate. Odlično poboljšanje u upravljanju je dodavanje prednjeg kontrolnog točkića. Ranije je palac morao da se koristi za kontrolu dva brojčanika: spor i neefikasan proces.

Dodavanje prednjeg kontrolnog točkića čini veliku razliku pri podešavanju ručnih kontrola u hodu. Sada postoji brži slot za UHS-II SD karticu u fotoaparatima — iako postoji samo jedan, kao što se i očekivalo. Fotoaparati su čak i otporni na vremenske uslove u istom stepenu kao i a7I V.

Na poleđini novih kamera nalazi se LCD panel sa ekranom osjetljivim na dodir prilično osnovnog nivoa sa nešto više od milion tačaka, ali je barem u potpunosti artikulisan.

Još jedna zanimljiva promjena je implementacija elektronskih kapaka prve zavjesice  u oba fotoaparata. To znači da ne postoji potpuno mehanički mehanizam zatvarača, iako postoji potpuno elektronski način rada zatvarača po želji.

Ovaj zatvarač samo za EFC čini fotoaparate vrlo stabilnim za snimanje pri manjim brzinama zatvarača zbog nedostatka šamara uzrokovanog tradicionalnim mehaničkim zatvaračem. S druge strane, to uzrokuje da se bokeh renderuje sa skraćenim izgledom. To se dešava samo kada snimate sa objektivima sa veoma svijetlim maksimalnim otvorom blende — što je vjerovatno veoma rijetka pojava.

 

Karakteristike Alpha 7C II

 

Fotoaparat ima 33 miliona efektivnih piksela Exmor R™ CMOS senzora slike sa pozadinskim osvjetljenjem punog ekrana, a procesor slike je BIONZ XR®.

Sony AI pametni čip, može da identifikuje do 7 vrsta subjekata snimanja i podržava funkciju automatske kompozicije video zapisa. Alpha 7C II podržava 4K 60p (Super 35mm način rada) i 10-bitno 4:2:2 video snimanje.

Snimanje fotografija postiže 7 nivoa protiv potresanja s 5 osa, dok video podržava poboljšani način rada protiv potresa. Opremljen je S-Cinetone režimom boja, podržava LUT uvoz i praćenje.

Standardni raspon osjetljivosti za foto i video snimanje je ISO 100-51200 (fotografije se mogu proširiti na ISO 50-204800), što omogućava snimanje visoke osjetljivosti i niskog noivoa šuma.

Alpha 7C II je lagan i moderan, zapremine oko 124 mm x 71,1 mm x 63,4 mm, a težak je oko 514 grama (uključujući bateriju i memorijsku karticu).

 

Karakteristike Alpha 7CR

 

Alpha 7CR posjeduje oko 61 milion efektivnih piksela Exmor R CMOS senzora slike sa pozadinskim osvetljenjem punog ekrana, dok je procesor slike BIONZ XR.

AI pametni čip, može takođe da identifikuje do 7 vrsta subjekata snimanja i podržava funkciju automatske kompozicije video zapisa.

Snimanje fotografija ima 7 nivoa stabilizacije slike u 5 osa, koja detektuje i ispravlja male potrese do nivoa pojedinačnih piksela. Video podržava način poboljšanja protiv potresanja.

Podržava funkciju višestrukog snimanja za konverziju piksela. Koristi precizan sistem stabilizacije slike u kameri za snimanje višestrukih fotografija pomaknutih piksela i sintetizuje slike visoke rezolucije na računaru.

Fotoaparat podržava 4K 60p (približno 1,2x ugao gledanja) i 10-bitno 4:2:2 video snimanje. Takođe je opremljen S-Cinetone režimom boja, a  podržava LUT uvoz i praćenje.

Standardni raspon osjetljivosti od ISO 100-32000 za snimanje fotografija i videa (proširivo do ISO 50-102400 za fotografije).

U kombinaciji sa produženim rukohvatom GP-X2 uključenim u paketu Alpha 7CR, korisnici takođe mogu dobiti stabilno i udobno iskustvo snimanja sa telefoto objektivom.

Fotoaparat je lagan i klasičan, zapremine oko 124mm x 71.1mm x 63.4mm, a težina je oko 515 grama (uključujući bateriju i memorijsku karticu).

(IT mixer)