Planirano je uvođenje 5G mreže prvo u nekoliko većih gradova Srbije: Beograd, Novi Sad i Niš

 

Donošenjem regulatornog okvira Srbija je počela pripreme za uvođenje 5G mreže. Aukcija za dodjelu frekvencija trebalo bi da bude završena sredinom sljedeće godine, a da se do tada izgrade bazne stanice za početak rada te mreže.

„U Republici Srbiji su već oslobođeni osnovni, pionirski radiofrekvencijski opsezi od interesa za razvoj 5G, a novi Zakon o elektronskim komunikacijama, kao i akta Vlade, Ministarstva i Regulatornog tijela za elektronske komunikacije i poštanske usluge, predstavljaju regulatorni okvir za dalji razvoj mreža nove generacije“, naveli su u resornom Ministarstvu.

Srbija spada u malobrojne zemlje u Evropi, pored Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Rusije, Turske i Litvanije koje nemaju 5G mobilnu mrežu.

 

Brži protok informacija

 

Ta tehnologija omogućava, prije svega bolji internet jer je brži protok informacija a omogućiće i upravljanje robotima.

Prve operativne bazne stanice mogu se očekivati krajem naredne godine jer su operateri već radili na pripremi i mreža može da postane operativna nekoliko dana poslije dobijanja licenci.

Planirano je uvođenje 5G mreže prvo u nekoliko većih gradova – Beogradu, Novom Sadu i Nišu, gdje je najveća populacija.

Inače, tokom 2021. godine Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL raspisala je javni poziv operatorima da se prijave za korišćenje određenih radio frekvencija, a interesovanje su tada iskazala četiri operatora – SBB, Telekom, Telenor (danas Yetttel) i A1.

Za pouzdan internet i takve servise biće potrebno izgraditi dva do dva i po puta više baznih stanica nego što je izgrađeno posljednjih 25 godina, njih 10.000 do 15.000 u narednih 10-15 godina, što će koštati više milijardi evra. Telekom Srbija je, takođe, od Evropske investicione banke dobio kredit od 70 miliona evra za širenje 4G i uvođenje 5G mreže.

Ove mreže trebalo bi da omoguće transformaciju privrede. Stručnjaci smatraju da se, nakon uvođenja 5G tehnologije, privreda mora digitalizovati kako bi bila konkurentnija na tržištu, inače neće moći da proda robu jer će proizvodnja po sadašnjim uslovima biti skuplja.

(IT mixer)