U Google-u planiraju da tokom iduće dvije godine postupno ukinu podršku internet kolačićima (cookies) u web pregledaču Chrome za eksterna lica

 

Najava da se ukine podrška za cookies trećim stranama u Chrome-u nije veliko iznenađenje, s obzirom da u Google-u namjeravaju da podignu nivo bezbjednosti svog internet pregledača.

Rok za ukidanje podrške prilično je kratak i mogao bi imati posljedice po više industrija koje svoje poslovanje baziraju na internetu. Takođe se planiraju nova ograničenja kada je riječ o praćenju korisnika.

Uvode se nova pravila SameSite, koja određuju kako je kolačićima označenim za korišćenje trećim stranama moguće pristupiti isključivo putem bezbjedne internet veze, odnosno HTTPS.

Međutim, u iduće dvije godine se planira potpuno uklanjanje podrške za internet kolačiće u Chrome-u.

Pročitajte još: Novi Microsoft Chromium Edge preglednik dostupan za preuzimanje

To će biti ogromna promjena, prije svega za oglašivačku industriju i izdavače koji zavise od praćenja kretanja i ponašanja korisnika na web-u, te trgovine njihovim informacijama.

Google će ponuditi rješenje kolokvijalno nazvano “pješčanik za privatnost”, koje bi oglašivačima trebalo da omogući prikaz relevantnih oglasa uz svođenje praćenja na najmanju moguću mjeru.

Za sada još uvek nije poznato kako će to konkretno funkcionisati u praksi. U Googleu namjeravaju da ovu inicijativu provedu kroz proces standardizacije, te da su testiranja planirana tokom naredne godine, nakon čega će uslijediti postepeno prebacivanje oglašavanja na nove, drugačije sisteme.

Očekivati je da će biti onih koji će se svemu protiviti. U Google-u su otvoreni za alternativna rješenja, ali insistiraju na zaštiti privatnosti korisnika i standardima računarske bezbjednosti.

Takođe, očekuju kako će njihov primjer slijediti i drugi kreatori web pregledača. Neki od njih, poput Mozille s Firefoxom, već su povukli radikalne poteze kako bi blokirali brojne internet kolačiće trećih strana, prenosi PC Press.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.