Microsoft je od sada u svoju ponudu uvrstio svoj novi Edge internet preglednik, koji je dostupan za preuzimanje za Windows, Mac i druge platforme. Novi browser je zasnovan na Chromium open source projektu, koji ga u tom smislu čini sličnim Google Chrome-u.

Pročitajte još:

Kompanija je novi Edge najavila u decembru 2018. godine, kada je odlučila da odbaci razvoj sopstvenog endžina i prebaci se na Chromium kodiranje. Nakon više od godinu dana testiranja novi Edge je konačno spreman, a prva stabilna verzija za Windows i Mac je dostupna za download na ovom linku. Naravno ako ne budete zadovoljni uvijek možete preuzeti prethodnu verziju na ovom linku.

Oni koji koriste Windows 10 bi trebalo da dobiju Edge kao ažuriranje, tokom narednih mjeseci. Proces migracije na novi browser će započeti u naredim nedjeljama, a prvi će ga dobiti Insideri i Windows Release Preview članovi.

Kada su u pitanju funkcije i nove karakteristike, Edge sinhronizuje lozinke, favorite i podešavanja za različite uređaje. Collections sekcija je ugrađena u novi Edge, kao i set alatki za učenje i pristup.

Postoje još neke nove karakteristike koje treba napomenuti. Edge Chromium sada ima funkciju pod nazivom IE Mode koja će otvoriti stranicu Internet Explorera unutar kartice u Edge-u. Namijenjen je kompanijama i korisnicima koji imaju naslijeđene potrebe, tako da više neće morati koristiti IE. Naravno, IE će se u doglednoj budućnosti nastaviti isporučivati sa sistemom Windows 10.

(Benchmark / Neovin)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.