Profesor matematike iz Berana Veselin Rmuš je na Međunarodnoj konferenciji u Tokiju dokazao da je moguće konstruisati kvadraturu kruga, jedan od tri čuvena problema postavljena u antičko doba (od 600. do 450. godine p. n. e).

Rmuš je tom prilikom dobio priznanje za najbolji rad koji je predstavljen iz oblasti matematike.

„Profesor Rmuš je rad pod nazivom ‘Konstrukcije kvadrature kruga, udvajanja kocke i trisekcije ugla’ u cjelini objavio u Vojno-tehničkom glasniku na engleskom jeziku 2017. godine, a tokom konferencije u Tokiju prvi put predstavio rješenje jednog od tri grčka problema – kvadraturu kruga i objasnio originalnu metodu za konstrukciju kvadrata iste površine kao dati krug uz upotrebu samo lenjira i šestara. Rmuš je došao do niza formula koje proizilaze iz njegove glavne formule za jednake površine kvadrata i kruga“, navodi se u saopštenju njegove kćerke Marine Rmuš.

Tokom Međunarodne konferencije primjenjene matematike i fizike, koja je održana od 10. do 12. januara na Univerzitetu Čuo u Tokiju, na kojoj je 70 eminentnih matematičara i fizičara iz 21 države svijeta predstavilo radove, profesor Veselin Rmuš je objasnio primjenjivost njegovih formula u građevini i arhitekturi, prenosi „RTCG“.

„U svom dokazu pošao je korak naprijed, pa je osim površine kvadrata i kruga objasnio i da je moguće konstruisati piramidu i kupu jednake zapremine, uzimajući za primjer Keopsovu piramidu“, navodi se u saopštenju.

Konferenciju u Tokiju je organizovalo Društvo istraživača Azije.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.