Nove smjernice Ujedinjenog Kraljevstva mogle bi postaviti presedan za globalno zakonodavstvo

 

Dijeljenje lozinke na streaming servisima nije ništa novo, a Netflixovi pokušaji da ograniči ovu praksu posljednjih mjeseci su dobro dokumentovani. Sada, međutim, nove smjernice o pirateriji koje je izdala britanska vlada sugerišu da bi svako ko dijeli lozinke u Ujedinjenom Kraljevstvu mogao kršiti zakon o autorskim pravima – pa čak i biti suočen s krivičnim prijavama za prevaru.

Kako je prvi izvijestio TorrentFreak, britanski Ured za intelektualnu svojinu (IPO) ažurirao je svoje smjernice za pirateriju kako bi potvrdio da „dijeljenje lozinke na servisima za striming“ – što uključuje Netflix, Prime Video i Disney Plus – može legalno smatrati činom koji „krši zakon o autorskim pravima“.

TorrentFreak se obratio IPO-u za pojašnjenje o zakonitostima dijeljenja lozinki, a agencija je odgovorila sljedeće: „Postoji niz odredbi u krivičnom i građanskom pravu koje mogu biti primjenjive u slučaju dijeljenja lozinke gdje je namjera dozvoliti korisnik za pristup djelima zaštićenim autorskim pravima bez plaćanja.”

„Ove odredbe mogu uključivati kršenje ugovornih uslova, prevaru ili sekundarno kršenje autorskih prava u zavisnosti od okolnosti“, nastavlja IPO.

Drugim riječima, oni koji dijele lozinke servisa za striming u Ujedinjenom Kraljevstvu mogli bi zakonski biti procesuirani zbog prijevare i/ili kršenja zakona o autorskim pravima – iako je vrijedno napomenuti da je vjerovatnoća, po našem mišljenju, vrlo mala.

 

Do juče dijeljenje naloga podsticano od strane streaming servisa, kako bi sada postalo krivično djelo

 

Za početak, granica za ono što predstavlja čin prevare u UK je niska. Zakon o prevari iz 2006. godine navodi da se korištenje “usluga kluba članova bez plaćanja i bez članstva” smatra prijevarom, kao i objavljivanje “naplativih podataka ili softvera preko interneta bez plaćanja”. Oba prekršaja su uobičajena – koliko puta ste ponovo objavili tuđi rad na društvenim mrežama? – i iako bi praksa dijeljenja lozinki mogla spadati u bilo koju kategoriju, malo je vjerovatno da će britansko tužilaštvo progoniti nekoga zbog toga što želi podijeliti Stranger Things sa svojim prijateljima.

Javno usklađivanje s takvom drakonskom akcijom bi također značilo katastrofu za reputaciju za streaming servise koji su aktivno podsticali dijeljenje lozinke u prošlosti (nedavno 2017. Netflix je tvitovao „ljubav je dijeljenje lozinke“).

Netflix Tweet

Međutim, iako je malo vjerovatno da će vas dijeljenje lozinke u skorije vrijeme dovesti iza rešetaka u Ujedinjenom Kraljevstvu ili bilo gdje drugdje, službeni stav britanske vlade o zakonitosti takvog ponašanja dat će Netflixu povjerenje – i pravni mandat – da slijedi njegovi ambiciozni planovi za uvođenje dodataka za dijeljenje naloga 2023.

Ne bi bilo iznenađenje da ih slijede i oni poput Prime Video i Disney Plus, ako drastična akcija Netflixa požanje značajan porast prihoda u mjesecima nakon njegovog uvođenja.

(Techradar)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.