Ovo je vjerovatno posljednja fotografija koju će NASA-in Mars InSight lander ikada poslati nazad na Zemlju. Robot je snimao slike i prikupljao podatke o okolini Marsa od slijetanja na planetu u novembru 2018. godine – i cijelo vrijeme je stalno gomilao prašinu na svojim solarnim panelima. Kao što je NASA predvidjela ranije ove godine, sloj krhotina je konačno postao predebeo da bi solarni paneli mogli raditi. InSight Twitter nalog se zvanično oprostio 19. decembra sa konačnom slikom sa površine Marsa.

„Moja snaga je jako mala, tako da je ovo možda posljednja slika koju mogu poslati“, piše u tvitu. „Ne brinite za mene: moje vrijeme ovdje je bilo i produktivno i spokojno. Ako budem mogao nastaviti razgovarati sa svojim misijskim timom, hoću – ali uskoro ću se odjaviti ovdje. Hvala što ste ostali uz mene.“

InSight je sletio na Mars 26. novembra 2018. Postavio je seizmometar na površinu Marsa i prikupio podatke o potresima, što je pomoglo NASA-inim naučnicima da sastave jasniju sliku unutrašnje strukture planete. Tokom protekle četiri godine, InSight je pružio podatke o više od 500 potresa i najmanje jednom udaru meteora. Iz ovih izvještaja, NASA istraživači su zaključili da je Marsovo jezgro otprilike upola manje od Zemljinog i vjerovatno se sastoji od lakših elemenata nego što se ranije mislilo.

NASA je u maju 2022. objavila da će InSight vjerovatno zamračiti do kraja ljeta, zbog prašine koja se taložila na solarnim panelima lendera. InSight je nedavno proslavio svoju četvrtu godišnjicu na Marsu kada je prestao komunicirati s NASA-om. U ažuriranju bloga 19. decembra, agencija je rekla sljedeće:

„Dana 18. decembra 2022. NASA-in InSight nije odgovorio na komunikacije sa Zemlje. Snaga lendera opada mjesecima, kako se očekivalo, i pretpostavlja se da je InSight možda došao do kraja rada. Nije poznato šta je podstaklo promjenu u njegovoj energiji; posljednji put je misija kontaktirala svemirsku letjelicu 15. decembra 2022. Misija će nastaviti da pokušava kontaktirati InSight.“

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.