Ideja koncepta „prikaza sa kontaktnim sočivima“ mogla bi jednog dana postati vrhunski način implementacije proširene stvarnosti (AR), ali to je vrlo izazovan poduhvat. MojoVision je jedna od kompanija koja radi na tome, a njen izvršni direktor je demonstrirao Mojo Lens prototip – kontaktno sočivo sa LED ekranom – postavljen na njegovo oko.

Mojo Lens je kontaktno sočivo sa svom elektronikom za napajanje ekrana od 0,5 mm sa izuzetno malim pikselima od 1,8 mikrona. Mala veličina ekrana trenutno ograničava njegovu efektivnu rezoluciju slike, ali to je nešto što bi se kasnije moglo poboljšati.

 

Sadržaj displeja je vidljiv čak i usred bijela dana, pa čak i kada zatvorite oči

 

Objektiv komunicira s računarom putem radio talasa od 5 GHz, i na taj način podaci teku naprijed-nazad, uključujući podatke o slici. Mojo Vision kaže da je komunikacija malog kašnjenja, ali je nejasno koliko je brza.

Pokreti očiju se prate pomoću akcelerometra za stabilizaciju slike u vidnom polju korisnika. Ovi podaci o kretanju omogućavaju kompjuteru da kompenzira kretanje očiju prilikom ažuriranja renderovane slike.

Mojo Vision koristi pogled osobe kao kontrolor, a komande se mogu davati gledanjem u nešto i možda kratkotrajnim zadržavanjem na meti. Mnoge AR aplikacije već imaju sličan interfejs sa XR (eXtended Reality) headsetom.

Izrada takvog kontaktnog sočiva, potpuno bežičnog, predstavlja prekretnicu. Kompanija kaže da Mojo Lens napajaju „mikro-baterije medicinske klase“.

Iako je to naučno-fantastični nivo tehničkog dostignuća, mora se zapitati kakav je kvalitet slike, koliko je široko vidno polje i koji su slučajevi. Na visokom nivou, bilo bi sjajno imati ekran visoke rezolucije jer bi bio od velike pomoći u svim vrstama XR aplikacija.

S druge strane, mnogi ljudi nerado imaju nešto na očima, posebno kada se radi o elektronici i bateriji. Pretpostavljam da bi, čak i kada bi danas savršeno funkcionirala, trebale mnogo godina i ubitačna aplikacija prije nego što postane mainstream.

Kako to izgleda kada postavite kontaktno sočivo sa LED ekranom – Mojo Lens na oko pogledajte video ispod:

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.