Proširena stvarnost (XR) je pojam koji uključuje svu sadašnju i buduću tehnologiju za izmijenjenu stvarnost (AR), virtuelnu stvarnost (VR), mješovitu stvarnost (MR) i sve između

 

Proširena stvarnost uključuje sve impresivne tehnologije koje imamo danas i one koje ćemo razvijati u budućnosti i takozvani Meta-svemir sinonim za XR.

Ona uključuje cijeli spektar od „stvarnog“ do „virtuelnog“. Ako je ”Mixed Reality” kombinacija VR-a i AR-a, onda je proširena stvarnost kombinacija VR-a, AR-a, MR-a, stvarnosti, pa čak i virtuelni svijet.

Pošto je XR širok pojam, slučajevi njegove upotrebe mogu se izvesti iz pododeljaka kao što su AR, VR i MR. Trenutno se koriste u raznim industrijama u različite svrhe. Evo nekoliko primera primjene proširene stvarnosti.

 

Zabava i igre

 

Ovo je najčešća primena VR-a koju možete pronaći u svakodnevnom životu. Čak i ako ste živjeli ispod kamena, možda ste čuli za Pokemon GO (AR) ili gledali video od 360 stepeni.

Ako ste vrhunski korisnik, možda ste bolje upoznati sa igrama virtuelne stvarnosti koje možete da igrate pomoću VR slušalica.

Velike tehnološke kompanije kao što su Google, Meta (ranije Facebook), Microsoft, Sony i Amazon već stvaraju još takvih iskustava. Pod izgovorom stvaranja Metaverse-a, ove kompanije su objavile XR alate da pomognu programerima da izgrade nova AR/VR iskustva. Tako ćete u budućnosti vidjeti više XR-a.

 

XR uređaji

 

Možda mislite da su VR slušalice ili AR naočare jedina stvar koja se može računati kao XR uređaji, ali ne. Čak su i vaši pametni telefoni XR uređaji sa mnogo namjena.

Pored toga, zahvaljujući uspjehu Quest 2 VR slušalica, VR i AR postaju sve češći.

 

Rad i obuka

 

Primjena proširene stvarnosti u stvarnom svijetu je beskonačna. Postoji nekoliko dostupnih aplikacija kao što su Ikea, Amazon i mnoge druge aplikacije koje omogućavaju korisnicima da vide kako će proizvod koji kupuju izgledati na svom mjestu.

VR sobe za sastanke takođe omogućavaju korisnicima da rade zajedno u virtuelnom okruženju, što je odlično kada radite na daljinu.

Proširena stvarnost takođe može pružiti vrijednu obuku pilotima, ljekarima, vojnicima simulacijom različitih uslova u VR ili AR.

Ranije su iskustva stečena u veoma intenzivnim situacijama bila neprocjenjiva jer su bila rijetka. Međutim, sa XR-om, učesnici su mogli da nauče mnogo više od samog početka.

 

Primjena proširene stvarnosti u budućnosti

 

Teško je zamisliti svijet budućnosti sa ovakvom tehnologijom za običnog čovjeka.

Na sreću, YouTube video iz 2016. pod nazivom Hiper-realnost daje nam uvid u to kako bi mogla izgledati budućnost proširene stvarnosti.

XR nije široko korišćena tehnologija i još uvek je u ranoj fazi. Neke od vojnih i medicinskih namjena su još uvek u razvoju. Međutim, neke primene ove tehnologije mogu se videti u obrazovanju i sportu. Ali za sada možemo da sačekamo i vidimo gdje će nas ova tehnologija odvesti.

(PC Chip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.