Najbrži do sada: Kineski satelit za manje od minut napravio detaljne snimke američkog grada

 

Mali kineski satelit, koji je nedavno lansiran u orbitu, napravio je detaljne fotografije velikog regiona u SAD oko San Franciska, a da je najbrži pokazuje to da je uradio za samo 42 sekunde.

To je mnogo brže nego većina komercijalnih satelita. Navodno su fotografije toliko detaljne da je na njima moguće identifikovati vozilo na ulici.

„Beijing-3“, mali satelit težak samo tonu, koji je lansiran u junu, detaljno je snimio područje Zaliva San Francisko površine 3.800 kvadratnih kilometara, tvrdi South China Morning Post.

 

Fotografije koje je napravio su veoma visoke rezolucije od 50 centimetra po inču, što znači da jedan piksel na fotografiji pokriva područje od 50 puta 50 centimetara na Zemlji.

Načinjene su sa visine od 500 kilometara, a posebna vrednost ovog satelita je što može da fotografiše i dok se kreće, što je inače najveći problem satelita, jer većina njih prilikom kretanja pravi zamućene slike.

Sa druge strane, kineski satelit može da fotografiše dok se rotira za 10 stepeni u sekundi, što je do sada neviđeno u svetu satelita, navodi se u naučnoj studiji objavljenoj u kineskom časopisu posvećenom inženjeringu svemirskih letelica, piše South China Morning Post.

 

Snima širinu od 23 kilometra

 

Kako navode naučnici, satelit „Beijing-3“ smatra se najbržim do sada i može biti jedan od najjačih za osmatranje Zemlje, iako je mali i jeftin.

Posebna prednost ovog satelita je što za veoma kratko vrijeme može da snimi veliku površinu iznad koje prelijeće, za razliku od drugih satelita koji mogu da vide samo usku „traku“ na planeti, a da bi snimili širu površinu, moraju da kombinuju više prelaza.

Ovaj najbrži satelit, prema navodima naučnika, može da snima širinu od 23 kilometra, dok su najbolji sateliti do sada mogli samo 13 kilometara.

Tako je novi kineski satelit u stanju da snimi cijelu dužinu korita rijeke Jangce i da prati njeno krivudanje između Tibeta i Istočnokineskog mora, dugu 6.300 kilometara, u samo jednom preletu, što je tehnički do sada bilo neizvodljivo.

„Peking-3“ je opremljen računarima koji mu omogućavaju da u isto vrijeme može da prati 500 regiona na planeti i snimi ih tokom 100 preleta dnevno. Takođe, može da detaljno prati određene ciljeve na Zemlji i da šalje njihove fotografije u realnom vremenu.

Može i da skladišti oko jedan terabajt fotografija i da ih šalje zemaljskoj kontroli brzinom od jednog gigabita u sekundi, što je brže nego većina drugih satelita.

(South China Morning Post)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.