Devojčica upozorila na štetne aplikacije koje su agresivno naplaćivale usluge, a koje su, zajedno, preuzete više od 2.4 miliona puta

 

Programeri koji se bave sajber bezbjednošću otkrili su kako ih je jedna djevojčica podstakla da otkriju advere i štetne aplikacije za iOS i Android koje agresivno naplaćuju usluge.

U pitanju su bili programi prerušeni kao aplikacije za zabavu, za biranje pozadine ekrana ili preuzimanje muzike. Neke od njih su prikazivale oglase čak i kad aplikacija nije uključena. Kako bi sprečile korisnike da ih deinstaliraju, sakrivale su ikonice čim bi bile instalirane. Zbog toga ih bilo teško prepoznati odakle dolaze oglasi.

Druge apliakcije koje su takođe bile zlonamjerne, naplaćivale su od 2 do 10 dolara za raznorazne usluge, a ostvarile su više od 500.000 dolara prihoda, prema procjenama Sensor Tower-a.

Devojčica je, naime, naišla na profil na TikToku koji je promovisao jednu od ovih agresivnih aplikacija i prijavila ga kroz projekat „Be Safe Online“. On je bio pokrenut u Češkoj kako bi edukovao djecu o bezbjednosti na mreži, prenosi Ars Technica.

Istraživači kompanije Avast su, polazeći od ove prijave, pronašli 11 iOS i Android aplikacija koje su bile uključene u slične prevare. Većina je bila promovisana preko TikToka, a jedan od tih TikTok profila je imao više od 300.000 pratilaca.

Štetne aplikacije su obmanjivale korisnike u vezi sa svojim funkcijama i namjenama, a zatim su slale oglase na koje je bilo veoma lako kliknuti nepažnjom. Takvo ponašanje, uz sakrivanje ikonice, krši uslove korišćenja usluge na tržištima aplikacija.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.