U istraživanju koje su zajedno uradili student Univerziteta u Kvinslendu Džermejn Tobar i profesor Fabio Kosta tvrdi se da bi jedna vrsta putovanja kroz vrijeme mogla biti moguća, navodi se u izvještaju u časopisu „Popular mehaniks“.

 

Autori rada pod nazivom „Reverzibilna dinamika sa zatvorenim vremenskim krivinama i slobodom izbora“ tvrde da su otkrili „centralnu tačku u matematici koja rješava glavni logički paradoks u jednom modelu putovanja kroz vrijeme“.

„Diskusija o putovanju kroz vrijeme“ usredsređena je na takozvane zatvorene krivine nalik vremenu (CTC), a Tobar i Kosta sugerišu da „rezultati pokazuju da CTC nisu kompatibilne samo sa determinizmom i lokalnim ‘slobodnim izborom’ operacija, već i sa bogatim i raznolikim spektrom scenarija i dinamičkim procesima“.

U izjavi koju je časopis citirao, Kosta je govorio o vremenskom putniku koji pokušava da spriječi da se nulti pacijent kovida 19 zarazi virusom. On je napomenuo, međutim, da bi uspjeh u toj potrazi „eliminisao putnikovu motivaciju da krene u prošlost da zaustavi pandemiju“.

 

Ne može se ništa izmjeniti u prošlosti

 

„Ovo je paradoks, nedosljednost koja često navodi ljude da misle da se putovanje kroz vrijeme ne može dogoditi u našem svemiru. Logički, to je teško prihvatiti, jer bi to uticalo na našu slobodu da preduzmemo bilo kakve proizvoljne akcije. To bi značilo da možete putovati kroz vrijeme, ali da ne možete ništa izmjeniti u prošlosti“, rekao je Kosta

Tobar je objasnio da će se, bez obzira na to šta hipotetički putnik kroz vrijeme radi u prošlosti, događaji uvek „prilagoditi bilo kojoj nedosljednosti“.

„Šta god uradili u prošlosti, događaji će se uvek prilagoditi sami sebi kako bi se izbjegla bilo kakva nedosljednost“, rekao je Tobar.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.