Najzad su i službeno predstavljeni novi uređaji pod nazivima Pixel 4 i Pixel 4XL, a kako su telefoni već završili na stranim recenzijama (čak i prije više od mjesec dana), Google ništa nije uspio da skrije od očiju javnosti i prije ovog „javnog priznanja“.

Teško je prisjetiti se činjenice da već četvrtu godinu zaredom nemamo prilike uživati u Nexus uređajima, nego je Googleova Pixel linija flagshipa tu da nas pokuša vratiti na fabrički Android.

 

Specifikacije Pixel 4 i Pixel 4XL

 

Zanimljivo je to da se Google odrekao notchova i izreza te su oba nova Pixela stigla s „normalnim“ ekranima s omjerima stranica 19:9.

Ono što ih razlikuje su veličine i rezolucije jer Pixel 4 stiže s 5.7“ ekranom FHD+ rezolucije dok Pixel 4XL stiže sa 6.3“ ekranom QHD+ rezolucije.

Iznad oba ekrana se nalazi primjetan okvir, a onaj ispod i s obe strane je poprilično tanak. Oba ekrana su ravna te se ne zakrivljuju pri ivicama.

Ono što ekrane Pixela ove godine odlikuje je njihova brzina osvježavanja. U oba slučaja, riječ je o 90Hz OLED zaslonima.

Na zadnjoj strani, primjetan je nedostatak klasičnog senzora za otisak prsta, a isti se nije skrio niti ispod ekrana jer ga Pixel 4 i 4XL uopšte nemaju.

Ono što imaju na poleđini je jako čudan kvadratni element s dvije zadnje kamere u kombinaciji 12MP (glavna kamera, Dual Pixel auto fokus, otvor blende f/1.7) + 16MP (telefoto leća, optički i elektronski stabilizovana, 2x optički zum).

Ono što je novo je Pixel Neural Core koji omogućuje telefonu da uživo prikazuje scenu s HDR+ i prije nego li okinete fotografiju.

Takođe, kao što je i bilo pretpostavljeno, korisnici novih Pixela će moći posebno postaviti tamne, a posebno svijetle dijelove fotografija s dvostrukim kontrolama ekspozicije.

Treći modul na poleđini nije kamera kako se spekulisalo, nego spektralni senzor. Prednja kamera je jedna u oba telefona, a riječ je o 8MP senzoru.

Pošto telefon nema senzora za otisak prsta, selfie kamera oba Pixela služi i kao poseban senzor dubine koji se koristi za sigurno otključavanje telefona licem.

Pročitajte još: Google prestaje sa proizvodnjom tablet uređaja

Pored nje se nalazi i Soli radar koji može pratiti pokrete rukama, ali isti je onemogućen u određenim zemljama (npr. Japanu).

Soli radar možete koristiti da provjerite obavještenja, mijenjate pjesme te za još nekoliko kompleksnijih akcija.

Pixel 4 i 4XL možete snažno pritisnuti po okvirima te tako aktivirati različite akcije.

Između Pixel 4 i 4XL postoji još razlika, a ona bitnija je ta da Pixel 4 ima 2800mAh bateriju dok Pixel 4XL ima 3700mAh bateriju. Obje baterije podržavaju 18W brzo punjenje, a i oba telefona možete bežično puniti.

Ispod haube, oba telefona kriju već pomalo zastarjeli Qualcomm Snapdragon 855 sa 6GB RAM-a, a u pogledu internih memorija postoje dvije opcije – 64GB i 128GB.

Naravno, ni ove godine se interna memorija ne može proširiti.

 

Cijene Pixel 4 i Pixel 4XL u Evropi

 

Pixel 4 cijena u Evropi iznosi 749 Evra za 64GB varijantu te 769 Evra za 128GB varijantu.

Pixel 4XL cijena u Evropi iznosi 829 Evra za 64GB varijantu te 929 Evra za 128GB varijantu.

Iako su i dalje znatno jeftiniji u Evropi od novih iPhonea, moramo priznati da se Google za ove novce mogao malo više potruditi.

Šteta je što su i dalje poprilično škrti s internom memorijom te da ne dozvoljavaju njeno proširenje.

Da stvar bude gora, ovogodišnji Pixeli nemaju više besplatno skladištenje fotografija i video u originalnom kvalitetu, šta je dodatna sol na ranu niskih internih memorija.

Oba telefona u Evropu stižu krajem ovog mjeseca.

(IT mixer/Bajtbox/GSM Arena)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.