Google je odlučio da izađe sa tržišta tablet uređaja, potvrdivši da ove godine ipak nećemo vidjeti novi Pixel Slate.

Prema njihovim riječima, glavni fokus će ove godine biti laptopi.

Podsjetimo, kompanija je objavila Google Pixel Slate u novembru 2018. da bi ga izbacila nakon mjesec dana po cijeni od 599 dolara za osnovni model.

Iako se radilo o uređaju lijepog ekrana, on je i dalje bio preskup u odnosu na Chromebook i ostatak konkurencije, a bio je težak i imao je tonu bagova.

Interno je razvijao dva manja tableta, ali Google ipak izlazi iz svijeta tablet uređaja, s tim da će članovi razvojnog tima nastaviti rad u odjeljenjima posvećenim klasičnim prenosnim računarima, prenosi „Computerworld„.

Ništa od ovoga nema nikakvog uticaja na Pixel telefone. Pixel telefoni i Pixel računari su dva različita odeljenja, a ovo šta se dešava se odnosi isključivo na ove druge. (Isto važi i za razne Google Home / Nest proizvode.)

Kada Google govori o „tabletu“, to znači uređaj koji se potpuno odvaja od baze na tastaturi ili čak nema ni fizičku tastaturu – ne obrtni konvertibilan kao dva u jednom – kao Pixelbook. Pixelbook, sa priključenom tastaturom i zglobom od 360 stepeni, spada pod Google-ovu definiciju „laptopa“.

‘Što se naših nastojanja na području hardvera tiče, usredsredićemo se na Chrome OS laptope te nastaviti podržavati Pixel Slate“, navode u Googleu.

(Tportal via Computerworld)