Aplikacije su posvuda oko nas, i gotovo sve što je potrebno da se živi organizovaniji život, ali da li im možemo dovoljno vjerovati?

Chatbot sistemi pokazuju potencijal u zdravstvenoj njezi, a naročito kad je riječ o digitalnim psihoterapeutima.

Startap kompanija koja se ističe u bavljenju ovom tehnologijom je Youper. Oni su uspjeli da prikupe više od tri miliona dolara kako bi nastavili sa ovim projektom.

Youperov chatbot terapeut vodi kroz razgovor koji je modeliran nakon stvarne interakcije s ljudskim terapeutom. Koristi kognitivnu bihejvioralnu terapiju (CBT), između ostalog, kako bi pomogla da korisnik analizira i razmišlja drugačije.

Istraživanja pokazuju da je CBT veoma efikasan u tretiranju socijalne anksioznosti.

 

Revolucija ili etički problem

 

Pored Youper kompanije, na ovom polju je sve više onih koje kreiraju sopstvene digitalne psihoterapeute kako bi brinuli o mentalnom zdravlju korisnika.

Jedni su mišljenja da se radi o revoluciji na ovom polju, dok drugi ističu da postoje etički problemi kod korišćenja vještačkih sistema u terapiji.

Uprkos tome već milion korisnika koristi Youper, a razlog je to što ova kompanija svog chatbot terapeuta nudi besplatno. Očigledno se radi o prelaznoj fazi ka premijum modelu.

Ističu se i drugi chatbot-ovi, kao što su Tess, Woebot i Wysa, koji nude slične usluge.

Kreatori chatbot sistema ističu da je prosječnoj osobi potrebno najmanje 10 godina da se odluči potražiti podršku terapeuta.

Sa ovim aplikacijama moglo bi da se ubrza odluka o uzimanju psihoterapeuta budući da su one pristupačnije i privatnije.

Ljudski terapeuti su ipak pravi izbor, jer mašine ne razumiju određena ljudska stanja, i često propuštaju prilike koje bi terapeut sa sličnim iskustvom iskoristio u procesu liječenja.