Vjerovato ste već čuli za pojavu nazvanu „selfi zglob“, ali sada imamo nešto što nije samo još jedan savremeni medicinski problem – već nešto mnogo veće.

Korišćenje savremenih tehnologija, osim velikih prednosti koje donosi sa sobom, malo po malo, uzima danak našem zdravlju.

Izgleda da bi u vratu mogla da počne da nam raste nova kost, za šta su „krivi“ naš pametni telefon… ili život sa modernom tehnologijom uopšte.

Vreme koje provodimo buljeći u ekrane naših pametnih telefona uzima danak, pa će tako intenzivna upotreba tehnologije vremenom blago transformisati naš skelet. Naime, nekim mladim ljudima su počeli da se razvijaju koščati šiljci iznad vrata.

Izbočena lobanja, poznata još i kao spoljna okcipitalna (potiljačna) izbočina, ponekada je toliko velika da možete da je osetite pod pritiskom prstiju na dnu lobanje.

„Bio sam kliničar 20 godina i u poslednjih desetak otkrivam sve više pacijenata sa tom izraslinom na lobanji“, rekao je medijima australijski naučnik Dejvid Šahar, sa Univerziteta Sanšajn koust.

Uzročno – posljedična veza još nije potpuno ustanovljena. Moguće je da izraslina nastaje kao posljedica stalnog savijanja vrata pod neudobnim uglovima kako bismo mogli da vidimo što se dešava na ekranu pametnih telefona.

Glava čoveka je teška skoro pet kilograma, pa svako naginjanje napred dosta napreže vrat. Preciznije, napreže zadnji deo vrata, od ispupčenja potiljačne kosti, pa do izbočine koju čini šiljati nastavak sedmog vratnog pršljena.

Pritisak na vrat prilikom savijanja (printscreen / physio-pedia.com)
Pritisak na vrat prilikom savijanja (printscreen / physio-pedia.com)

Snažni mišići tog dijela uspravljaju glavu i naginju je u nazad. Od učestalog savijanja vrata, smatraju stručnjaci, nastaje takozvani „tekstualni vrat“.

Tekstualni vrat (engl. text neck) u stanju je da poveća pritisak na mesto na kome se vratni mišići dodiruju sa lobanjom.

Telo tada, vjerovatno reaguje izgradnjom nove kosti, što za rezultat ima pojavu šiljatog ispupčenja. Time težina ostaje raspoređena na veću površinu.

(B92 via Geek)