Kineska kompanija Huawei može vrlo brzo prestići SAD kada je riječ o tehnološkom razvoju, a to će biti velika pretnja za tehnološku hegemoniju SAD.

 

Ćao Google: Huawei pokreće sopstveni operativni sistem

 

Kineski Huawei će lansirati svoj operativni sistem pod nazivom „OAK OS“ do jeseni ove godine, kojim će biti opremljeni pametni telefoni te kompanije.

Nakon što se ova kompanija našla na crnoj listi Ministarstva trgovine SAD, američka korporacija Google je izjavila da operativni sistem Android neće više biti podržan na novim Huawei uređajima.

Međutim, američke sankcije podstiču kinesku kompaniju da se pozabave sopstvenim razvojem.

Kako saopštava „Global Times“, još u maju ove godine Huawei  je u Kini registrovao ime Hongmeng, kako će se zvati novi operativni sistem na domaćem tržištu.

Osim toga, kompanija je podnela zahtev za registraciju operativnog sistema „OAK OS“ Kancelariji EZ za intelektualnu svojinu, a zahtjev se trenutno razmatra.

Nakon što je Google najavio prekid saradnje sa kineskom kompanijom, postalo je poznato da Huawei još od 2012. godine radi na stvaranju vlastitog operativnog sistema za računare i mobilne uređaje.

Nakon 90 dana „promotivnog perioda“, za nove Huawei smartphonove neće biti dostupno ažuriranje operativnog sistema Android, niti Google usluga, kao što su Gmail, Google play i slično.

Zbog toga bi se drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svetu, koji je 2018. godine prodao 206 miliona svojih proizvoda, mogao suočiti sa ozbiljnim padom potražnje, posebno na svjetskom tržištu, gdje više od 90 odsto čine korisnici Android i IOS operativnih sistema.

Kompanija Huawei nije mogla da predvidi tako ozbiljnu eskalaciju trgovinskog rata između SAD i Kine, ali su ipak bili svijesni prevelike zavisnosti od američke tehnologije.

Upravo iz tog razloga, prema pisanju Sout China Morning Posta, još prije sedam godina, u najstrožoj tajnosti, počeo je rad na novom operativnom sistemu u koji je uloženo milijarde juana.

S obzirom na to, malo je verovatno da će plan američkih vlasti da unište kineskog giganta uspjeti.

Prema pisanju Financial Times-a  koji se poziva na anonimne izvore, Google se obratio Trampovoj administraciji sa zahtjevom da izbaci Huawei sa crne liste, jer smatraju da izolacija kineske kompanije može da predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbednosti SAD.

Iz američke kompanije ističu da će kineski operativni sistem biti mnogo manje zaštićen i podložan hakerskim napadima, što znači da je bezbjednost korisničkih podataka u opasnosti.

Međutim, prema rečima stručnjaka sa Finansijskog instituta Čongjang, Trampova administracija i Ministarstvo trgovine SAD zabranili su Huawei-ju da kupuje komponente i tehnologiju od američkih proizvođača, jer se nadaju da će na taj način sačuvati svoj monopol u oblasti informacione tehnologije, ali ističe da je ta pozicija sasvim kratkovidna.

 

Skupa zamjena za kinesku opremu

 

Prvo, čak i prije Google-a, određeni zvaničnici Bijele kuće pozivali su Kongres SAD da ukinu zabranu Huawei-u na kupovinu opreme.

Razlog za to je jednostavan — oni su se uplašili da američke kompanije neće moći da realizuju narudžbine za zamjenu kineske opreme.

Zamjena tehničkog proizvoda je složen i skup proces, koji zahtjeva komplikovane procedure.

U takvim okolnostima, te američke kompanije koje koriste Huawei opremu imaće značajne finansijske troškove, a to će se odraziti na cio proces javnih nabavki u SAD.

Huawei može vrlo brzo prestići SAD kada je reč o tehnološkom razvoju, a to će biti velika pretnja za tehnološku hegemoniju SAD.

Osim toga, kineski proizvodi postaju sve inovativniji. Google grupa je shvatila da će kineska kompanija uspjeti da samostalno razvije neophodnu tehnologiju, čak i ako Google prestane sa snabdijevanjem.

Određene američke visokotehnološke kompanije još uvijek mogu da kontrolišu stepen tehnološkog razvoja „ Huawei-ja“.

Međutim, ako dođe do „tačke nepovrata“, kineska kompanija neće imati drugog izbora nego da se osloni na sopstvenu snagu.

 

Kineski Huawei se okreće Rusiji?

 

Nakon toga SAD neće moći da kontrolišu Huawei, a on bi mogao da prevaziđe određene američke tehnologije.

Prema tome, sa tačke gledišta kompanije Google, veoma je rizično pustiti Huawei da se osamostali.

Pojedini Amerikanci smatraju da, što budu naprednije tehnologije kompanije Huawei, to će ona predstavljati veću tehnološku pretnju za američku nacionalnu bezbjednost.

To je, naravno, zabluda, ali se može reći da Google i dalje ima uticaja na istraživanja i razvoj kompanije Huawei.

A ako kineska kompanija u budućnosti bude mogla da razvija sopstvene tehnologije bez ikakvih ograničenja, moći će da kreira i naprednije proizvode.

U SAD smatraju da će to predstavljati novi i veliki izazov za nacionalnu bezbjednost.

Pored toga, Huawei obezbeđuje efikasnost za Google. Kompanija već određeno vrijeme dostavlja Huawei-u svoje prozvode, on je veliki kupac, a to, naravno, utiče i na poslovanje Google.

Generalno, u slučaju zabrane kompanije Huawei, američke kompanije će imati velike finansijske troškove. Takođe, kineska kompanija može vrlo brzo prestići SAD kada je reč o tehnološkom razvoju, a to će biti velika pretnja za tehnološku hegemoniju SAD.

I na kraju, može se desiti da Google ne dostigne ciljane godišnje pokazatelje poslovanja. Američke sankcije mogu na početku naštetiti kineskoj kompaniji. Ali Huawei će nastaviti da osvaja nova tržišta.

Prvo Huawei, sada i kineska vojska — razvoj novih operativnih sistema

Po sve u sudeći, s obzirom da je Huawei globalna kompanija, nije je lako izbaciti sa svijetskog tržišta.

Podsetimo i na navode da je ruski biznismen Grigorij Berjoskin, vlasnik proizvođača ruskog mobilnog operativnog sistema Aurora, nedavno pregovarao sa glavnim izvršnim direktorom Huawei-ja Go Pinom o mogućem instaliranju ruskog operativnog sistema na Huawei mobilne uređaje.

Kako je istaknuto, prednost ruskog operativnog sistema je u tome što je on baziran na Linux operativnom sistemu, a takođe podržava Android aplikacije.

Pored toga, konkurentnost operativnih sistema je u velikoj meri određena njihovom kompatibilnošću sa aplikacijama.

Kako je zaključio kineski stručnjak, operativni sistem kompanije Huawei možda neće odmah doživjeti uspjeh. Sve će zavisiti od toga, koliko će novi OS biti pogodan za korisnike.

Ako je na domaćem tržištu u Kini teško posumnjati u uspjeh, kada je riječ o svijetskom tržištu, biće potreban napor da se ono osvoji.

On je ocijenio da će kompanija Huawei imati priliku da pokaže svijetu svoj tehnološki potencijal i da postignu to što nisu mogli ni Samsung ni Microsoft.

(sputniknews)