Gotovo svako drugo dijete uzrasta od 7 do 15 godina provodi skoro četiri sata dnevno na internetu ili koristeći savremene tehnologije. Istraživanja takođe pokazuju da su djeca već u prvoj-drugoj godini gotovo svakodnevno uz digitalne uređaje, takoreći umjesto igračke zabalja ih pametni telefon.

U velikom broju zemalja širom sveta postoje određene norme i preporuke koliko bi deca trebalo da provode vremena uz savremene tehnologije, dok, prema rečima stručnjaka, u Srbiji takve norme još ne postoje.

Kako bi animirali decu i imali više slobodnog vremena, za, na primer, kućne poslove, roditelji im često još dok su veoma mladi daju telefone, tablete i ostale uređaje. Vremenom, djeci to postane navika, prenosi N1.

Zaključci pojedinih istraživanja su da svako drugo dijete starosti od 7 do 15 godina provodi dnevno skoro četiri sata uz savremene tehnologije. Dok više od 70 odsto roditelja smatra da je to previše vremena.

 

Pročitajte još na IT mixer: Pametni telefoni: obrazovne alatke ili đavolske naprave?

 

A već u prvoj godini, umjesto igračke, zanimljiviji je telefon. Roditelji smatraju – neophodno je decu usmjeriti na druge stvari.

„Ove nove generacije su usmerene tim modernim tehnologijama, u naše vrijeme smo se mnogo više družilo“, „To kontrolišem, telefon joj dam pola sata, sat dnevno i to je dovoljno“, „Treba ograničiti i to dosta, ovo je sada prevršilo svaku mjeru. Mada postoje veće kontrole nego ranije“, „Mi roditelji treba to da ukinemo djeci. Evo mi smo sada u kazni dve nedelje“, kažu građani.

Izloženost dece savremenoj tehnologiji danas je neizbježna. Prema riječima psihologa Dobrinke Kuzmanović, preporučeni limit ne postoji jer, kako kaže, nije bitan kvantitet, nego kvalitet.

„Čak i u sadržajima koji su namenjeni djeci ima stvari koje nisu primerene njihovom uzrastu i razvoju. Ja sam nedavno pročitala podatak da čak 95 odsto sadržaja koje mi skidamo sa plej prodavnice sadrži neku vrstu oglašavanja“, kaže Kuzmanovićeva.

Milan Inić, jutjuber kojeg prate mlađe generacije, smatra da djeci ne treba zabraniti ni korišćenje interneta, ni savremene tehnologije, ali da ih treba kontrolisati i usmjeravati na druge aktivnosti.

„Postoje, eto, i aplikacije koje mjere koliko koristiš telefon, tablet, pa čak ima i aplikacija koje same ugase uređaj poslije nekog vremena. Možda ću sada sebi zvučati malo staromodno, ali možemo djeci da pokažemo neke grupne aktivnosti napolju, neka zajednička okupljanja“, kaže Inić.

Dok se svakog dana širom svijeta vode debate na temu kada i koliko je najbolje dozvoliti djetetu korišćenje tehnologije, mnoge studije dokazuju da imaju negativan uticaj, posebno na mlađu decu. Među nekim uticajima često se navode gojaznost, smanjenje kreativnosti, kao i nedostatak pažnje.

(B92 via N1)