Prevaranti koji koriste sajtove za upoznavanje da bi prevarili ljude tako da im predaju gotovinu mogu se suočiti sa vještačkom inteligencijom, pokazuju istraživanja.

Neuronska mreža je analizirala profile, poruke i slike iz realnih podataka za upoznavanje kako bi se bolje prepoznavali lažnjaci.

To je uzorak starosti, pola i etničke pripadnosti, kao i jezika koji ljudi koriste da bi opisali sebe.

Sistem se pokazao tačnim u otkrivanju prevaranata i krivotvorina u 93% slučajeva, kažu istraživači.

 

Rana upozorenja

 

Statistike koje je prikupio britanski policijski centar za izvještavanje Action Fraud sugerišu da su Britanci u 2018. godini izgubili 50 miliona funti od romantičnih prevaranata. Oko 63% žrtava su bile žene.

Kompjuterski naučnici u Velikoj Britaniji, SAD i Australiji su sarađivali na sistemu zasnovanom na AI, koji je utvrdio da oni koji prave lažne profile imaju veću vjerovatnoću da budu muškarci (60%) i da imaju prosječnu starost od 50 godina.

Prevaranti u lažnim profilima su koristili više slika i „emotivni jezik“, kažu oni. Uobičajene riječi koje su korišćene bile su „brižni“, „strastveni“ i „voljeni“.

Sistem je obučen koristeći gotovo 15.000 profila sa Dating ‘N More, besplatnog vebsajta. Projekat informatike je koristio podatke iz servisa jer javno objavljuje lažne profile kada ih otkriju.

Na kraju, tim se nada da će stvoriti sistem ranog upozorenja koji će uočiti prevarante prilikom postavljanja računa i započinjanja procesa kontaktiranja žrtava.

Istraživači su rekli da sa prevarama na stranicama za upoznavanje i aplikacijama teško mogu uhvatiti u koštac, jer obično nisu velike kampanje i nisu automatski generisane.

Istraživači su sugerisali da bi njihov metod mogao biti teži za zaobilaženje nego neki trenutni pristupi, koji se oslanjaju na crne liste i druge osnovne tehničke trikove za sprečavanje ponovljenih prestupnika.

Dodali su: „Cilj nam je da detaljnije ispitamo raspoložive podatke o prevarama za online upoznavanje, tražeći načina da ih protumjerama spriječimo.“

(BBC)