Kineski Huawei, jedna od najvećih svjetskih kompanija u sferi telekomunikacija, kupio je tehnologiju u oblasti prepoznavanja lica od ruskog proizvođača Vocord, piše list Vedomosti, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema podacima lista, kupovina je izvršena u maju preko moskovske kompanije Eagle Soft Lab. Nju su tada kupile ruska „ćerka“ kineske kompanije Huawei-jeva ruska podružnica, Huawei Tech Company i Huawei Digital Technologies Co. Limited

Vokord nije prodao Eagle Soft Labu samo svoje patente i opremu već i tamo prebacio većinu svojih radnika.

Predstavnik Huaweia je potvrdio Vedomostima da su ruska i hongkonška ćerka te kompanije su zaista postale vlasnici Eagle Soft Laba, ali detalji ugovora nisu otkriveni.

Prema izvorima, Huawei je Vocord procijenio na 40-50 milijuna dolara.

U septembru 2018. godine, objavljeno je da će Ministarstvo graditeljstva (Ministry of Construction) uvesti sistem prepoznavanja lica u javnom prijevozu kao dio projekta Smart City, koji je počela da se razvija u agenciji.

Kao što je rečeno, odeljenje takođe planira da privuče kineske kompanije, kao što je Huawei, da zajedno sa Rostelecomom razvije biometrijski identifikacioni sistem.

Po Megaface takmičenju, Vocord FaceControl je jedan od najboljih sistema prepoznavanja lica na svjetskom tržištu. Identifikuje lica s preciznošću od 90-100% na različitim uglovima lica, u promjeni svjetla i bilo kojem okruženju koje uključuje slobodno kretanje ljudi: trgovine, prometna čvorišta i druga javna mjesta.

Vocordovi algoritmi najnovije generacije provjeravaju jednu fotografiju na bazi podataka od stotinu miliona lica, koristeći obični računar Core i7. Zato Vocord FaceControl postavlja minimalne hardverske zahtjeve za servere.

Za sistem za prepoznavanje lica bilo koje skale garantuju brzinu prepoznavanja manje od 1 sekunde – od izgleda željenog lica do obavještenja operatera.