Sporazum će biti najveća softverska akvizicija u istoriji ako bude odobrena 27. juna.

IBM-ova rekordna akvizicija kompanije Red Hat vrijedna 34 milijarde dolara mogla bi da dobije bezuslovno odobrenje Evropske komisije, prema izvorima koji su upoznati sa tom temom.

Najveća akvizicija u istoriji softvera dobila je odobrenje od američkih regulatornih organa prošlog mjeseca, ali ugovor zavisio i od odobrenja EU kako bi napredovao ka finalizaciji.

Prema pisanju Rojtersa, a iz saznanja njihovih izvora, izgleda da je sporazum, koji su obje kompanije nerado komentarisali do sada, već obezbijedio potpuno odobrenje prije isteka roka za Komisiju od 27. juna.

„IBM i Red Hat nastavljaju da rade sa autoritetima za konkurenciju u drugim jurisdikcijama, a IBM nastavlja da očekuje da će se transakcija zatvoriti u drugoj polovini 2019. godine“, izjavio je portparol IBM-a nakon što je u maju odobrio Ministarstvo pravde SAD-a .

Na godišnjem sastanku Red Hata prošlog mjeseca, kompanija je izbjegavala pitanja vezana za spajanje sa IBM, odbijajući da komentariše bilo koji aspekt svog budućeg odnosa osim da kaže da će Red Hat funkcionisati kao nezavisan entitet.

Nakon objave u oktobru 2018. godine, IBM je rekao da je cilj bio da se ubrza usvajanje hibridnog cloud-a nakon 20-godišnjeg odnosa sa Red Hatom.

„Ovo je sljedeće poglavlje u cloud-u„, rekao je generalni direktor IBM-a Ginni Rometti. „To zahtijeva prebacivanje poslovnih aplikacija u hibridni cloud, izdvajanje više podataka i optimizovanje svakog dijela poslovanja, od lanaca nabave do prodaje.“

Uokvirivanje akvizicije koja je usmjerena ka usvajanju cloud-a privukla je kritike industrije otvorenog koda, naime Nigela Kirstena, potpredsednika inženjera ekosistema u firmi Puppet.

„Nalazim da svi komentari tvrde da je ovo IBM-ov cloud urnebesna igra „, rekao je Kersten, „jer mislim da je to smiješno.“

„Ako pogledate Red Hat, njihov posao je i dalje prvenstveno RHEL [Red Hat Enterprise Linux] – plus biznis usluge. Oni se prilično dobro nalaze u budućnosti, mislim, ali oni su još uvijek kompanija operativnog sistema. „Biće tako dugo, dugo vremena.“

Bez obzira na kritiku, IBM-ov prelazak u kontejnerski middlevare ima za cilj da iskoristi rad Red Hata u oblastima kao što je Kubernetes, kako bi se olakšalo pristup tehnologijama obe kompanije bez izbora između javnih i privatnih cloud okruženja.

Red Hat će ostati nezavisna kompanija nakon što je akvizicija finalizirana, nešto što je izuzetno važno za kompaniju koja je modelirala svoj 26-godišnji posao u industriji kojoj služi.