Još nema vanzemaljaca? Samo ćemo morati da se potrudimo, kažu posmatrači svemira čiji su rezultati najsveobuhvatnijeg skeniranja neba za vanzemaljce ikad, ali to je daleko od kraja.

Ako postoje druge tehnološki napredne civilizacije u našoj galaksiji, one su prilično mirne.

To je nalaz inicijative Breakthrough Listen, koja je ove sedmice objavila skoro petabajt podataka sa radio-posmatranja 1,327 obližnjih zvijezda u protekle tri godine. Analiza tih podataka takođe je izložena u radovima koji su dostavljena u akademske časopise.

Da podsjetimo čitaoce Breakthrough Listen (Probojno slušanje) je projekat koji traži inteligentne vanzemaljske komunikacije u Univerzumu.

Sa 100 miliona dolara finansiranja i hiljadama sati posvećenog teleskopskog vremena na najmodernijim objektima, to je najsveobuhvatnija potraga za vanzemaljskim komunikacijama.

Projekat je počeo u januaru 2016. godine, a očekuje se da će se nastaviti 10 godina. To je komponenta Yuri Milner-ovog programa Breakthrough Initiatives.

Naučni program za Breakthrough Listen je baziran u Berkeley SETI istraživačkom centru, koji se nalazi u Astronomskom odjelu na Univerzitetu Kalifornija u Berkliju.

Zaključak je da svi signali koje je primio tim koristeći Green Bank i teleskope Parkes Radija u Zapadnoj Virdžiniji i Australiji, mogu se pripisati ili prirodnim izvorima ili našoj ljudskoj tehnologiji.

„Proučavali smo hiljade sati posmatranja obližnjih zvijezda, preko milijardi frekvencijskih kanala“, rekao je Danny Price, projektni naučnik. „Nismo pronašli dokaze o vještačkim signalima izvan Zemlje, ali to ne znači da tamo nema inteligentnog života: možda jednostavno nismo još gledali na pravom mjestu, ili smo dovoljno duboko gledali da otkrijemo slabe signale.“

Iako novi rezultati ne sadrže vanzemaljske emisije, tvrdnje Breakthrough Listen-a još uvijek predstavljaju „najopsežniju i najosjetljiviju radio-pretragu vanzemaljske inteligencije (SETI) u istoriji“.

Vjernici vanzemaljaca bi svakako trebali ostati u toku, jer inicijativa tek počinje.

U bliskoj budućnosti planira se predstaviti rezultati za više frekvencije, više tipova signala i uzorak od milion zvijezda uz pomoć teleskopa MeerKAT u Južnoj Africi.