FORTNITE Battle Royale najpopularnija je video-igra današnjice, ali i pop kulturni fenomen. Mlađe generacije će tako Keanu Reeves-a prepoznati prvenstvo zbog lika u popularnoj igri, a ne zbog glumčeva bogatog opusa. Prema posljednjim službenim informacijama, Fortnite ima 250 miliona registrovanih igrača, više nego 229 država svijeta ima stanovnika.

Epic Games je s Fortniteom odradio nevjerojatan posao, kako s igrom, održavajući je zanimljivom i svježom, tako i na marketinškom planu, pogotovo cross-promocijom s drugim planetarno popularnim franšizama. Avengersi, John Wick, NFL momčadi samo su dio dodatnog sadržaja i promocija koje su Fortnite igrači na neki način mogli iskusiti i upoznati kroz igru.

Takva promocija jednako je važna za obje strane, vjerovali ili ne. Potvrđeno je i kako će skinovi i drugi sadržaj iz popularne Netflixove serije Stranger Things uskoro biti dostupan u igri. Vjerovatno oko 4. jula, kada kreće emitovanje nove sezone serije.

Bez previše razmišljanja možemo se sjetiti nekoliko popularnih multiplayer igara u kojima ste mogli svog lika natjerati da pleše. Fortnite je međutim to podigao na sasvim novu razinu. Vrhunski nogometaši poput Antoinea Griezmanna slavili su pogotke plesom iz igre, a jedno je vrijeme bilo nemoguće provesti nekoliko minuta na internetu da ne vidite video nekog kako „flossa“.

Dokaz je to da Epic Games danas ima nevjerovatan uticaj. Kako i ne bi, kad Fortnite ima više od 250 miliona registrovanih igrača. Za razliku od nekih popularnih igara iz prošlosti, Fortnite je dostupan igračima na baš svakoj platformi, od računara i MacOS-a, preko konzola pa sve do onih mobilnih. To naravno doprinosi ukupnom broju registrovanih igrača, ali i donosi mogućnost da Fortnite imate uvijek sa sobom i možete ga igrati u baš svakoj prilici.

 

Nagradni fond od 100 miliona dolara za esport takmičenje

 

Šokirao je Epic Games i čitavi gaming svijet s najavom da će za jednu takmičarsku sezonu Fortnite esporta podijeliti nagradni fond od 100 milijuna dolara. Preko noći je tako popularna battle royale igra postala najbogatiji esport svijeta. Godinu prije toliko je iznosio nagradni fond 10 najpopularnijih esportova zajedno. Čak 30 miliona dolara podijelit će se na Fortnite svjetskom prvenstvu koje se održava ovog ljeta u New Yorku.

Vratimo se tezi iz naslova. Epic Games je prije nekoliko mjeseci objavio kako je Fortnite dostigao brojku od 250 miliona registrovanih igrača. Sasvim je jasno da ih toliko ne igra svaki dan ili da neki uopšte ne igraju već neko vrijeme, ali brojka je i dalje više nego impresivna i pitanje je koliko ih danas tačno ima, možda i više nego prije. Više je ljudi tako zaigralo Fortnite nego što ih živi u Brazilu, Pakistanu, Rusiji ili Meksiku.

Pročitajte još na portalu IT mixer: Paitntball: “Pravo” Fortnite takmičenje ovog juna u Novom Sadu

Uzmemo li sada u obzir prosječnu starosnu dob igrača Fortnitea i shvatimo da se radi redom o mlađim generacijama, tim je uticaj Fortnitea još veći. Nema sumnje da bi to bila najmlađa i peta najmnogoljudnija država svijeta.

(Index)