Ponašanje prema e-mail porukama u inboxu različito je od osobe do osobe, ali prema istraživanju koje je proveo Adobe, sve manje ljudi teži prema tome da dosegne “inbox zero” razinu.

Konkretnije, dok u Indiji 70 posto zaposlenih to uspije, u Sjedinjenim Američkim Državama riječ je o njih manje od 50 posto.

Inače, „inbox zero“ označava termin kojim se opisuje nula poruka u inboxu. Dakle, onima koji ih imaju po nekoliko stotina ili hiljada, što pročitanih, što nepročitanih, tako nešto čini se apstraknim.

Posebno ako na dan dobivaju na desetke, stotine, pa i hiljade e-mail poruka. Ali, moguće je!

I dok kod privatnih korisnika nije teško držati se instrukcija i čitati te brisati poruke koje nam ne trebaju, a istodobno arhivirati one koje nam trebaju, kod poslovnih korisnika stvari su bitno drugačije.

Nije nikakvo čudo kad takav korisnik ode da spava, ujutro se probudi i dočeka ga preko stotinu poruka. Potreban je dug vremenski period da bi ih se „obradilo“, a vrijeme je novac.

„Morate da e-mail poruke doživljavate kao posao i kad ih sve „očistite“ ne smijete se postavljati kao da je posao gotov jer nije, čeka vas svakodnevno jedno te isto. Zato morate da postignete rutinu u tome pa ćete se samim time ubrzati do te mjere da vam sve postaje lakše, brže i automatizovano“, pojasnio je jednom prilikom predsjednik kompanije PubMatic Rajeev Goel.

Ali ti savjeti i nisu nešto, to je samo početak. Navodi i da je potrebno poruke od istih pošiljalaca spajati pa da sve izgleda kao jedan razgovor.

Takođe, potrebno je odmah po početku dana vidjeti koje poruke vam ne trebaju pa ih odmah i obrisati. Jer, privatni korisnici znaju dobijati mnogo pozivnica i poruka koje im nisu bitne, a kod poslovnih je korisnika to sve nekoliko nivoa iznad.

Na ovaj način se u pola sata može obraditi i do 500 e-mail poruka.

Osim ako niste u nekoj vrsti službe za korisnike, tad sve zanemarite jer svaka poruka je bitna i mora biti odgovorena što je prije moguće.

A Adobe na hiljadu zaposlenih u SAD-u pokazuje da 41 posto ispitanih tvrdi da je nemoguće uspjeti tako nešto, njih 36 posto to naziva opsesivno-kompulzivnim poremećajem, njih 19 posto tvrdi da osjećaju olakšanje kad to postignu, a njih 16 posto osjeća se „sjajno“.

Ukratko, Adobe je potvrdio da e-mail neće tako skoro nestati kao alat za komunikaciju i marketing.

(ICTBusiness)