Da li su elektroni ta tajanstvena skrivena sila koja stvara led na Mjesecu?

 

Istraživanje sugeriše da elektroni sa Zemlje i Sunca možda utiču na stvaranje leda na Mjesecu, iako je tačan izvor takozvanog Mjesečevog leda i dalje nepoznat.

Ti elektroni udaraju na Mjesec dok ulazi i izlazi iz Zemljinog magnetnog repa, zone koju Zemlja „ostavlja“ dok putuje kroz svemir. Taj magnetni rep sadrži sloj plazme sastavljen od visoko nabijenih elektrona i jona, koji potiču iz Zemljine atmosfere i zračenja Sunčevog vjetra.

Naučnici su ranije istraživali ulogu te zone i veće magnetosfere u stvaranju vode na Mjesecu. Magnetosfera nastaje kada Zemljino magnetno polje skrene solarni vjetar, što rezultuje različitim efektima.

„To doprinosi stvaranju uslova „prirodne laboratorije“ za proučavanje procesa formiranja vode na površini Mjeseca“, objašnjava naučnik Šuaj Li sa Univerziteta Havaji u Manoi.

Dok su naučnici očekivali da će se stvaranje vode značajno smanjiti kada je Mjesec unutar Zemljinog magnetnog repa i zaštićen od solarnog vjetra, daljinska analiza sugeriše upravo suprotno.

Prethodne studije pokazale su da su vodonikovi joni iz solarnih vjetrova igrali ulogu u stvaranju Mjesečeve vode. Međutim, čini se da se stvaranje vode nastavlja čak i unutar Zemljinog magnetnog repa, kada su solarni vjetrovi minimalni.

 

Snažna veza Mjeseca i Zemlje

 

Istraživači nagađaju da i drugi činioci, poput elektrona, doprinose tom fenomenu. Jedan od mogućih mehanizama uključuje interakciju visokoenergetskih elektrona s Mjesečevim tlom, oslobađajući zarobljeni vodonik koji može da se kombinuje u vodu.

„U magnetnom repu mogu da postoje dodatni procesi formiranja ili novi izvori vode koji nisu direktno povezani s implantacijom protona solarnog vjetra. Konkretno, zračenje elektrona visoke energije pokazuje slične učinke kao protoni solarnog vjetra“, objašnjava Li.

Biće potrebna nova istraživanja i ogledi na Mjesečevoj površini kako bi se potvrdili rezultati istraživanja koje je objavljeno u časopisu „Nature Astronomy“.

Naučnici su izuzetno zainteresovani za otkrivanje porijekla vode na Mesecu jer bi to moglo da baci novo svjetlo na njegovu istoriju, ali i otvori nove mogućnosti za stvaranje trajnih ljudskih naselja, prenosi „Science alert“.

„Sve u svemu, ovo otkriće i moja prethodna otkrića o lunarnim polovima pokazuju da je majka Zemlja snažno povezana sa svojim Mjesecom“, kaže Li na kraju.